Siemens

Tyska Siemens har haft ett svenskt dotterbolag sedan 1893, vilket gör det till ett av de allra äldsta dotterbolagen i en utländsk industrikoncern.

Tyska Siemens är det enda företag, förutom Telegrafverket/Telia, som har varit med i hela den svenska elektrotekniska historien, som startade med den elektriska telegrafen 1853. Siemens har haft ett svenskt dotterbolag sedan 1893, vilket gör det till ett av de allra äldsta dotterbolagen i en utländsk industrikoncern som alltjämt är aktiv.

Den tyske artilleriofficeren Werner von Siemens var en av 1800-talets främste pionjärer inom elektrotekniken. 1847 grundade han, tillsammans med finmekanikern Johann Georg Halske, Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske i Berlin.

Siemens första leverans till Sverige var telegrafapparater till Telegrafverket 1853. J.E. Eriksons Mekaniska Verkstad på Södermalm i Stockholm blev 1880 Siemens representant i Sverige och Norge. Belysningsanläggningar var den främsta produkten. Det mest prestigefyllda uppdraget var att 1885 installera elbelysning på Stockholms slott.

1893 grundade Siemens den första firman i Sverige, Siemens Tekniska Byrå i Stockholm. 1946 beslagtogs aktierna i Siemens svenska dotterbolag av svenska staten i enlighet med internationella överenskommelser om beslagtagande av tysk egendom i andra länder. 1951 såldes aktierna till ett konsortium där ledande personer i svenska Siemens ingick och 1957 blev det svenska bolaget åter ett helägt bolag i Siemenskoncernen.

Genom åren har Siemens gjort en rad viktiga leveranser till Sverige, bland annat de första röntgenapparaterna på svenska sjukhus 1914, ellok på Malmbanan i Norrbotten 1915 och tv-länkförbindelser som gjorde att tv-tittare i Sverige och övriga Europa kunde se fotbolls-VM 1958.

Den viktigaste historiska produkten inom Siemenskoncernen som har uppfunnits och tillverkats i Sverige är pacemakern. Världens första inopererbara pacemaker byggdes av läkaren och uppfinnaren Rune Elmqvist och den inopererades den 8 oktober 1958 av kirurgen Åke Senning på Karolinska sjukhuset i Solna.

2003 förvärvade Siemens ång- och gasturbinverksamheten i Finspång som året därpå fick namnet Siemens Industrial Turbomachinery AB.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *