Förlagsarkiv i fokus!

Ur våra förlags- och författararkiv: Arkivfynd visar hur Selma Lagerlöf sågar John Bauers illustrationer i ett handskrivet brev från år 1906, och på vårens lärarträff kommer Lars Noréns dotter och förvaltare Nelly Bonner och öppnar dörren hans privata arkiv – boka in den 7 maj!

Selma Lagerlöf sågar John Bauer
Att vara i ett arkiv är alltid inspirerande, men när man bläddrar och hittar något som faller ur – alltså hittar utan att leta – då är det riktigt roligt! Ett sådant arkivfynd var det brev som Selma Lagerlöf skrev den 17 september år 1906 till sin förläggare Bonnier. I det sågar hon skoningslöst illustrationerna till sin nya bok, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Konstnären bakom bilderna var ingen mindre än John Bauer – på den tiden mindre välkänd. Särskilt mycket störde sig Selma på hur pojken hade avbildats, Nils Holgersson alltså. Han var både för liten och för ful: ”Denna, pojken, ser det ut som Herr Bauer alls inte kan rita. Hans utkast äro alla rent af gräsliga. Han behöfver inte alls göra något vidunderligt af pojken, kan taga hvilken pojke som helst på gatan som förebild, men det går inte att göra honom så afskräckande. En sak till är att han är för liten i förhållande till djuren. Han måste vara ett par tum högre.”, skriver Lagerlöf. Källmaterialet ligger här!

Lars Noréns anteckningar i originalmanus
Vi hittade också Lars Noréns anteckningar i originalmanuset till pjäsen Ren från 2004. Få saker går upp emot handskrivna kommentarer inuti manus, åtminstone om man vill få den där särskilda känslan av författarens närvaro, och en inblick i skapandeprocessen. Mer ur källan ser du här!

Författare håller alltid kontakt med sin förläggare
Så, förutom spännande fynd – på vilka andra sätt är förlagens arkiv intressanta? På vårt första jubileumsseminarium med temat Bokförlagens arkiv deltog, bland annat Abbe Bonnier själv, och Nelly Bonner som företräder sin far Lars Noréns privata arkiv. Med på scenen och diskuterade var även författaren, litteraturvetaren och journalisten Jens Liljestrand. Han hade tydliga svar på varför förlagsarkiv har en alldeles särskild dragningskraft. Han menade att korrespondensen mellan författare och förlag är den viktigaste källan om man vill följa en författare genom livet. Hur mår personen? Skriver personen? Det är en guldgruva, menade han, i alla fall om man vill förstå ett författarskap och en tidsanda:
– Författare är ju svekfulla personer. De är dåliga på att hålla kontakt med sina kompisar, med sina fruar, sina barn, makar eller vem det nu är. Men de håller kontakt med sina förläggare. Det är därifrån pengarna kommer. Om inte annat hör de av sig för att be om 200 kronor för att komma hem från Paris, förklarade han.

Lärarträff kring Lars Noréns arkiv 7 maj
På vårens lärarträff kommer Nelly Bonner tillbaka till oss! Hon kommer att berätta mer om sina tankar kring arbetet med Lars Noréns omfattande livsverk, och även diskutera hur Lars Noréns material kan användas i undervisningen. Nelly brinner nämligen lite extra för skola, eftersom hon själv både har en bakgrund som lärare och som läromedelsförfattare. Anmälan till lärarträffen den 7 maj med Lars Noréns arkiv i fokus, finner du här!

Charlotta Skorup, skolansvarig arkivpedagog

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *