Källa: Lars Noréns ändringar i manuset till Ren

Få saker går upp emot handskrivna kommentarer inuti manus för en känsla av författarnärvaro och en inblick i skapandeprocessen. Här visas olika sidor ur manuset dramat Ren ur Lars Noréns privata författararkiv.

Om källan:
En version av ett manus till dramat Ren, skrivet av Lars Norén under den 3-12 november 2004. Pjäsen handlar om två olika par – ett äldre som flyttar ut ur en lägenhet efter att ha bott där i 30 år, och ett yngre par som flyttar in. Dialogen i dramat anses skapa en stämning av att ingen säger det som verkligen behöver sägas, och att frågor ställs utan att få några tydliga svar. Manuset ser ut att vara skrivet på Lars Noréns skrivmaskin, och är en kopia som innehåller anteckningar och strykningar gjorda för hand.

Pjäsen Ren hade urpremiär i Paris år 2009 med den franska titeln Pur, då med Lars Norén själv som regissör. Här ser vi den svenska versionen av manuset. Dramat visades första gången på Fria Teatern i Stockholm år 2011.

Om författaren: Lars Norén föddes 1944 och har gjort sig känd som en av Sveriges största dramatiker, regissörer och poeter, och gick bort i sviterna av covid i början av 2021. Källan är hämtad ur hans privata arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Den första bilden föreställer manusets förstasida. På bild 2-4 syns olika sidor ur manuset med olika typer av korrektur.

Bild 1: Förstasidan till manuset Ren, ur Lars Noréns privata arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Bild 2: Sida ur manuset innehållande anteckningar och ändringar. Ur Lars Noréns privata arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Bild 3: Sida ur manuset innehållande anteckningar och ändringar. Ur Lars Noréns privata arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Bild 4: Sida ur manuset innehållande anteckningar och ändringar. Ur Lars Noréns privata arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *