Absolut Vodkas grundare L.O. Smith

Vad vet du om mannen på sigillet? L.O. Smith var en svensk industriman och politiker. Då kanske en av landets mest kända personer. I dag känner vi igen honom som mannen på Absolut-flaskans sigill.

Relaterad läsning: L.O. Smith, Ivan Bratt ritade den alkoholpolitiska kartan, Absolut övertygelse, Flaskornas flaska från Limmared, SARA – staten, supen, maten och folket

Relaterad film: History Marketing: Absolut Vodka

Centralt innehåll

Historia, Samhällskunskap/ Entreprenörskap/ Entreprenörskap och företagande/ Företagsekonomi 1, 2/ Design 1/ Marknadsföring/ Branschkunskap inom handel och administration/ Drycker och ansvarsfull alkoholservering

Fördjupning Entreprenörskap/ och företagande/ Företagsekonomi/ Samhällskunskap/ Historia

  • Besök hemsidan om Absolut Vodkas grundare L.O. Smith. Undersök hur han kom att påverka svensk alkoholpolitik och varför han var en sann visionär.

Bildkälla: losmith.se

  • Att L.O. Smith hade ett ordentligt humör är väldokumenterat. Otaliga är de bråk han under sin levnad hamnade i med allt från affärsmän till regeringar. Ta reda på vilka L.O. Smiths fem mest spektakulära bråk var.

Fördjupning Historia/ Entreprenörskap/ och företagande

  • Under L.O. Smiths tid hade inte kvinnor ett särskilt stort inflytande i det offentliga livet, men privat så hade de mer möjlighet att påverka. Undersök vilka kvinnorna i Brännvinskungens liv var och hur de påverkade hans beslut.

L.O. Smith med andra hustrun Anna Viktoria, cirka 1912. Smiths dotter Mary motsatte sig bröllopet och bröt med fadern.

Fördjupning Historia/ Samhällskunskap/ Entreprenörskap/ och företagande

Brevhuvud cirkulärbrev från Win- & Spirituosa-Aktie-Bolaget den 15 juli 1872. Källa: Spritmuseum.

  • Som läkare blev Ivan Bratt engagerad i folks alkoholmissbruk och ritade om hela den alkoholpolitiska kartan genom att skapa nya företag för den svenska alkoholhanteringen. Ta reda på hur hans idé blev en föregångare till Systembolaget.

Ivan Bratt.

Fördjupning Design/ Marknadsföring/ Samhällskunskap/ Entreprenörskap/ och företagande

  • I mitten av 1970-talet bestämde sig Vin & Sprit för att sälja svenskt brännvin i USA. Att de faktiskt lyckades berodde mycket på två kreativa reklamgenier. Undersök hur dessa två lyckades med en Absolut övertygelse.
  • Brännvin är en allt annat än komplicerad vara. En lyckad brännvinsprodukt kräver därför snarare en unik förpackning än ett unikt innehåll för att nå framgång. Absolut Vodka uppfyller med råge detta krav. Och det är glasbruket i Limmared som tillverkar den världsberömda flaskan. Undersök hur den unika designen ser ut och hur produktionen av denna legendariska glasflaska går till.

Några olika specialupplagor av Absolut-flaskan genom åren. Fotograf Johan August Strindberg, Centrum för Näringslivshistoria.

Fördjupning Maknadsföring/ Design/ Historia/ Entreprenörskap/ och företagande

  • Anna Malmhake, vd på The Absolut Company, berättade på History Marketing Summit 2018 hur dagens aktiviteter på Absolut hämtar sin inspiration i hur brännvinskungen L.O. Smith, mannen som skapade absolut renat brännvin, arbetade. Undersök hur The Absolut Company arbetar med sin historia i dag.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *