Hotellkungen Bicky Chakraborty

Bicky Chakraborty har rötter i Calcutta men är idag känd som hotellkungen med öga för insomnade stadshotell. 1980 köpte han sitt första hotell i Örebro och påbörjade därmed sin entreprenörsbana med hotellkedjan Elitehotels.

Relaterad läsning: En orädd pionjär i hotellbranschen, Pionjären som blåste nytt liv i svensk turistindustri, Wilhelmina Skogh – hotelldrottning på Grand Hôtel, Grand Hôtel, Hotell Gillet

Instuderingsfrågor

 1. Vilket år köpte Bicky Chakraborty sitt första hotell?
 2. Hur kom han in i hotellbranschen?
 3. På vilket sätt ville Bicky nydana de gamla stadshotellen?
 4. Vad heter restaurangen som Bicky driver?

Diskussion

 • Vad anser ni är viktigt för att man ska trivas på ett hotell?
 • Vilka tror ni är de största utmaningarna med att driva hotell?

The Spa på Hotel Tylösand utsett till Sveriges bästa spa år 2018. Foto: Pamela.se

Fördjupning Entreprenörskap/ och företagande/ Företagsekonomi/ Historia

En orädd pionjär inom hotellbranschen:

 • Laurentius Segerlind var en fattig yngling när han kom till Göteborg, men en entreprenör ut i fingerspetsarna. Efter att ha blivit förmögen på fastighetsaffärer kom han att bygga Sveriges första hotell. Undersök hur Launtius Segerlind kom att bli en orädd hotellpionjär.

Segerlinds hotell kom med tiden i familjen Haglunds ägo, som senare lät bygga Grand Hotel Haglund på Södra Hamngatan. Till höger syns ett annat känt Göteborgshotell: Palace, 1910-tal. Fastighetsbolaget Hufvudstadens bildarkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Fördjupning Reseproduktion och försäljning/ Resmål och resvägar/ Entreprenörskap och företagande/ Historia/ Företagsekonomi

Wilhelmina revolutionerade den svenska turistindustrin:

Wilhelmina Skogh.

Hotellkedjan Elite Hotels:

 • Elite Hotels består i dag av ett fyrtiotal kvalitetshotell från Malmö i söder till Kiruna i norr. Hotellen återfinns oftast i unika och varsamt renoverade byggnader där varje hotell har sin egna historia och speciella karaktär. På Elite Hotels hemsida framgår det att deras ambition är att förena klassisk stil med moderna trender och skapa en minnesvärd hotellvistelse och att bo på Elite Hotels skall vara något annat än att bara ta in på ett hotell. Besök Elite Hotels hemsida och undersök vilken totalupplevelse hotellverksamheten vill ge och hur de via olika sinnen får besökaren att skapa minnen.

Centralt innehåll

 • Turismens och destinationens utveckling i takt med samhällsförändringar och trender. (Resmål och resvägar)
 • Utveckling av researrangemang i takt med trender och förändringar i samhället. (Reseproduktion och försäljning)
 • Entreprenörskapets betydelse för individer, organisationer, företag och samhällen inom områden som är relevanta för elevernas utbildning. (Entreprenörskap)
 • Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande)
 • Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter och jämställdhet men också kolonialism, diktaturer, folkmord, konflikter och ökat resursutnyttjande. Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.
 • Olika historiska frågeställningar och förklaringar när det gäller långsiktiga historiska förändringsprocesser som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster.
 • Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet. (Historia 1a1, 1a2, 1b)
 • Företagens roll och villkor i samhället ur ett historiskt och internationellt perspektiv. I samband med det behandlas företagens samhällsnytta och samhällsansvar utifrån begreppet hållbar utveckling.
 • Grundläggande lagar och andra bestämmelser som styr företagens agerande inom olika områden. (Företagsekonomi 1, 2)

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *