Bröderna Dassler revolutionerade träningsskon

Fotbollsskon Adidas Copa Mundial har under sina drygt 40 år använts av flertalet av världens bästa fotbollsspelare. Från Maradona och Tomas Brolin till Zinedine Zidane, David Beckham och Paulo Dybala. Jan Kotschack berättar hur Adi Dasslers sista mästerverk har överlevt en teknisk revolution och en bransch där varje fot blivit till en levande reklamtavla.

Relaterad läsning: Relaterad läsning: Sportkläder från Bollebygd, Kaffeföretaget som tog Nike till Sverige, Ett liv med skor, Rolf Nilsson grundare av Nilson Group, Träningsskor och sportkläder från Dalarna

Centralt innehåll

 • Entreprenörskapets betydelse för individer, organisationer, företag och samhällen inom områden som är relevanta för elevernas utbildning.
 • Idéutvecklingsprocesser: hur man skapar, värderar, förverkligar, vidareutvecklar eller överger idéer inom projektets verksamhetsområde. I samband med det behandlas hur produkter och idéer skyddas genom lagar och andra bestämmelser, till exempel upphovsrätt. (Entreprenörskap)
 • Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande)
 • Företagens roll och villkor i samhället ur ett historiskt och internationellt perspektiv. I samband med det behandlas företagens samhällsnytta och samhällsansvar utifrån begreppet hållbar utveckling. (Företagsekonomi 1, 2)
 • Olika historiska frågeställningar och förklaringar när det gäller långsiktiga historiska förändringsprocesser som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster.
 • Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet. (Historia 1a1, 1a2, 1b)
 • Tematiska fördjupningar när det gäller historiska frågeställningar av betydelse för individer, grupper och samhällen ur ett kulturhistoriskt perspektiv, till exempel idéströmningar, mentaliteter och världsbilder, konstarternas utveckling samt de skiftande kulturella formerna för kommunikation genom tiderna.
 • Olika konst- och kulturbegrepp i historiskt perspektiv. Möten mellan etablerad kultur och olika former av nya kulturella rörelser.
 • Granskningar och tolkningar av historiskt källmaterial, till exempel arkivmaterial, pressmaterial och databaser, som utgångspunkt för behandling av historiska frågeställningar.
 • Hur historia används inom olika kulturformer. Betydelsen av olika historiska teman inom olika genrer, till exempel film, litteratur och musik samt inom olika former av ungdomskultur. (Historia 2b – kultur)
 • Sammanhängande talat språk och samtal av olika slag, till exempel intervjuer
 • Talat språk, även med viss social och dialektal färgning, och texter som är instruerande, berättande, sammanfattande, förklarande, diskuterande, rapporterande och argumenterande, även via film och andra medier. (Engelska 5)
 • Produktens estetiska utformning med hänsyn till målgrupp, varumärke och sammanhang där produkten används.
 • Design och designerns roll i samhället – historiskt, samhälleligt, tekniskt, ekonomiskt, ekologiskt och kulturellt. Målgruppens olika behov och förutsättningar.
 • Design- och kulturhistoria med fokus på analys och reflektion. (Design 1, 2)

Instuderingsfrågor

 1. Vad kommer året efter Adolf Dasslers död?
 2. Vad hette bröderna Dasslers gemensamma firma?
 3. På vilket sätt kompletterade Adolf och Rudolf varandra väl?
 4. Vilken blev den första framgången på den internationella arenan?
 5. Varför gick Adi och Rudi med i nazistpartiet?
 6. Varför växlar inte bröderna ett ord mer efter andra världskriget?
 7. Vilka företag kommer bröderna att grunda efter kriget?
 8. Vad innebar ”Undret i Bern”?
 9. Varför blev det ett ramaskri i slutet av 1980-talet?
 10. Vad hävdar det finländska skoföretaget Karhu?

Diskussion

 • I en tid utan sociala medier, influencers och bloggar så var fotbollsskor ”bara” fotbollsskor. Under de senaste decennierna har utvecklingen varit explosiv på sportskomarknaden och i dag, när design är ett starkt konkurrensmedel, finns det mängder av fotbollsskor av olika märken och modeller. Diskutera vilka erfarenheter och uppfattningar ni har av Adidas, Puma och andra träningsskor och sneakers.

Fördjupning Entreprenörskap/och företagande/ Historia/ Företagsekonomi/ Engelska

 • Hur rivs en tysk stad, som överlevde andra världskriget, av skor bara några år senare? Ta del av berättelsen om hur bröderna Dassler skulle förändra världens skor för alltid.

Adidas YEEZY:

THESE PAST TWO YEARS, ADIDAS AND YEEZY HAVE GIVEN A GLIMPSE INTO OUR FUTURE. THIS PARTNERSHIP ILLUSTRATES THAT ANYONE WITH A DREAM CAN DREAM WITHOUT LIMITATIONS. – KANYE WEST

Skärmdump: adidas-group.com.

Nike introduceras i Sverige:

 • Genom den svenska näringslivshistorien har företag ibland satsat på produkter som inte är förknippat med deras ursprungliga verksamhet. Visste du att det var ett svenskt kaffeföretag som introducerade Nike i Sverige? Undersök hur det hela gick till.

Bild ur Arvid Nordqvists historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Bagheera blev 1980-talets snackis:

 • Träningsskor och sneakers har i mångt och mycket blivit synonymt med globala jättar som Adidas och Nike. Men under 1980-talet gav sig ett svenskt märke in i matchen om kundernas gunst. Undersök svenska Bagheeras historia.

Vilken färg hade du? De flesta som växte upp i Sverige under 1980-talet har en relation till Bagheera-overallerna som skapades i Avesta. Bildkälla: Bagheera och Therese Asplund.

Sportkläder från Bollebygd:

 • I dag är sportindustrin en av de mest globaliserade industrierna där gymnastikskor och matchtröjor fraktas över hela världen från de sydostasiatiska fabrikerna. I Olsfors i Bollebygd minner Sportjohans lokaler om en svunnen tid då sportkläder tillverkades i Sverige. Få en inblick i detta fantastiska företag.

Sportjohans kataloger blev populära i många hem.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *