Daniel Ek

Daniel Ek ligger bakom Spotify – en av de största svenska exportsuccéerna under 2000-talet. Musiktjänsten hittade medelvägen mellan den olagliga nedladdningen och de klassiska skivbutikerna.

Relaterad läsning: Skaparen av Minecraft – Markus Persson

Centralt innehåll

 • Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande)
 • Affärsidéns utformning och betydelse. I samband med det behandlas affärsplanens uppbyggnad och funktion. (Företagsekonomi 2)
 • Analoga och digitala medietillämpningars betydelse för medieutvecklingen såväl historiskt som nationellt och globalt samt som plattform för nationell och internationell opinionsbildning. (Medier, samhälle och kommunikation 1)

Instuderingsfrågor

 1. På vilket gymnasium gick Daniel Ek?
 2. Vilket år slutade han på TradeDoubler?
 3. Hur var situationen för skivbolagen i början på 2000-talet?
 4. Vilket program hade Ek och Lorentzon som förebild när de skapade Spotify?
 5. Vilket år lanserades Spotify i Europa?

Diskussion

 • Vilken tycker ni är den bästa streamingtjänsten för musik respektive film/TV, vad är det som gör den bäst?
 • Daniel Eks affärsidé var smått revolutionerande när den lanserades, varför tror ni att ingen hade kommit på den här idén tidigare?

Fördjupning Entreprenörskap / Företagsekonomi

 • De senaste åren har som bekant antalet streamingtjänster fullkomligt exploderat. Undersök vilken som är den största tjänsten i Sverige för musik och film/TV samt försök resonera dig fram till varför dessa är störst. Tänk på aspekter så som utbud, tillgänglighet, användarvänlighet osv…

Fördjupning Medier, samhälle och kommunikation

 • Fildelning har varit ett hett diskussionsämne i snart 20 år. Det började under de sista åren av 90-talet med program som Napster och Kazaa (för att nämna de två största) och har sedan fortsatt i olika former genom åren. Undersök hur diskussionen angående fildelning ser ut idag (länktips här) samt resonera kring framtiden, är tjänster som Spotify lösningen på problemet eller finns det andra sätt?

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *