Designprinsen

Den 7 juni 1907 födde HKH prinsessan Margaret sitt andra barn – Prins Sigvard, svensk arvfurste och Hertig av Uppland. Hans far var kronprins Gustaf Adolf och hans farfar Gustaf V. Han föddes in i en sluten, traditionsbunden och patriarkalisk värld men valde att gå sin egen väg och bröt med allt det som han som svensk prins förväntades representera.

Centralt innehåll:

 • Tematiska fördjupningar kring historiska frågeställningar av betydelse för individer, grupper och samhällen ur ett kulturhistoriskt perspektiv, till exempel idéströmningar, mentaliteter och världsbilder, konstarternas utveckling samt de skiftande kulturella formerna för kommunikation genom tiderna. (Historia 2b-kultur)
 • Grundläggande design- och kulturhistoria. Begrepp, stilar och material. (Design 1)
 • Design och designerns roll i samhället – historiskt, samhälleligt, tekniskt, ekonomiskt, ekologiskt och kulturellt. Målgruppens olika behov och förutsättningar.
 • Design- och kulturhistoria med fokus på analys och reflektion. (Design 2)

Instuderingsfrågor

 1. Varför blev Sigvard Bernadotte utesluten ur den kungliga familjen?
 2. Vad blev Sigvard först i släkten Bernadotte med?
 3. Vilken typ av föremål ritade Bernadotte till NK?
 4. Vilken pseudonym använde Sigvard under sin tid i Berlin på 30-talet?
 5. Vilken teater i Köpenhamn gjorde Bernadotte dekorationerna till?
 6. Vad hette den danske arkitekten som Sigvard Bernadotte samarbetade med?
 7. Vilket varumärke för choklad designade Bernadotte logotypen åt?

Diskussion

 • Vad tycker ni är viktigast när det gäller industridesign, form eller funktion?

Fördjupning Historia

 • 1934 uteslöts Sigvard Bernadotte ur den kungliga familjen eftersom han gifte sig med en ”kvinna av folket”. 2010 gifte sig Kronprinsessan Victoria med Daniel Westling som inte är av kunglig börd. Victoria blev naturligtvis inte utesluten och Daniel Westling utnämndes till Prins Daniel och Hertig av Västergötland. Vad beror denna förändring på? Undersök hur synen på kungafamiljen samt deras funktion i samhället har förändrats under 1900-talet.

Fördjupning Design

 • 29 juni 2007 var det premiär för den första generationens Iphone och i och med det förändrades marknaden för mobiltelefoner för all framtid. Gör en undersökning på hur designen för så kallade smartphones såg ut före 2007 och jämför med hur den ser ut idag. Ta dessutom upp och diskutera några anledningar till varför just dagens design med en enda stor glasskärm helt tagit över marknaden.

https://www.youtube.com/watch?v=9hUIxyE2Ns8

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *