Det goda familjeföretaget Polarbröd

Polarbröd, Sveriges tredje största producent av matbröd, är ett familjeägt bageriföretag som Greta och Gösta Nilsson grundade 1972 och deras barnbarn idag driver vidare. Basen för verksamheten ligger kvar i norrbottniska Älvsbyn – där släktens bagerirötter går hela fem generationer tillbaka.

Relaterad läsning: Fjällbrynt messmör, Ulrika Eleonora Lindström skapade Västerbottensost, Från arbetsfred till storkonflikt, Det mest skandinaviska av bolag

Instuderingsfrågor

  1. När och var grundades bolaget Polarbröd?
  2. Vad skedde under året 1879?
  3. Hur lyckades man hålla verksamheten vid liv år 1912?
  4. Vilken produktion återupptog makarna Nilsson på 1950-talet?
  5. Vad är en Rågstrut?
  6. Vilka planer hade man för verksamheten efter 1970-talet?
  7. Varför hade landskapet Norrbotten inte en så positiv klang under denna tid?
  8. Var marknadsfördes företagets varor?
  9. Vad arbetade dottern Margareta med före och efter hon anslöt till familjeföretaget?

Diskussion

”Learning by doing”

  • Vad anser ni om Margaretas sätt att driva verksamheten när hon var ny? Diskutera vilket sätt ni tror är bäst att driva ett företag – vilket upplägg skulle passa er?

Fördjupning Entreprenörskap/ och företagande/ Företagsekonomi/ Historia/ Branschkunskap inom restaurang och livsmedel/ Ledarskap och organisation

När den stora branden utbröt i Polarbröds huvudfabrik i Älvsbyn:

  • När Polarbröds huvudfabrik i Älvsbyn brann ner till grunden i augusti 2020 var det förödande både för bygden och bolaget. Men koncernens vd Karin Bodin hade en stark framtidstro trots tragedin. Se intervjun med Karin Bodin nedan och undersök hur verksamheten mår i dag.

Västerbottensost – kejsaren bland ostar:

  • Dagens Västerbottensost är en vällagrad grynpipig hårdost men den skapades av en ren händelse under en hektisk dag i Burträsk år 1872. Undersök hur mejerskan Ulrika Eleonora Lindström på Gammelbyns mejeri tog fram dagens Västerbottensost.

Det finns än idag ingen bild på hur Ulrika Eleonora såg ut, men bilden ovan är en typisk bild av en mejerska från samma tid. Mejerskan på bilden hette Gerda Granberg och är en av dem som fick ärva det mytomspunna receptet efter Ulrika Eleonora. Text och bild: vasterbottensost.com.

Fjällbrynt messmör:

  • Messmöret har en lång historia, men ingen vet egentligen när det började tillverkas. Däremot vet man att mesvarorna är en gammal produkt från fäbodkulturen i mellersta delen av Sverige. Undersök Fjällbrynt messmörs historia.

Foto: Fjällbrynt

Den stora gruvarbetarstrejken 1969–1970:

  • Den konflikt som brukar lyftas fram som startskottet på det konfliktfyllda 1970-talet är gruvstrejken vid LKAB i Kiruna, Svappavaara och Malmberget som bröt ut i december 1969. Undersök hur och varför strejken utbröt och vilka konsekvenser det medförde.

LKAB. Fotograf: Maja Suslin/TT

Flygbolaget SAS – det mest skandinaviska av bolag:

  • 75-årsfirande SAS var länge inte bara ett unikt och innovativt flygbolag, utan även en bärare av skandinaviska värden. Men under de senaste 30 åren har företaget stått vid avgrundens rand flera gånger. Undersök hur SAS företagsresa har sett ut genom åren.

Till vänster matbox för barn i SAS Euroclass, 1990-tal. Foto: SAS

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *