En bra idé är bara början

När Martin Lorentzon och Daniel Ek startade sitt företag var tanken egentligen inte att förändra musikbranschen. De hade skapat en plattform för annonsering men saknade en källa för att driva trafik dit. Eftersom framför allt Daniel redan hade ett stort musikintresse föll valet på musik, och resultatet blev Spotify.

Relaterad läsning: Martin Lorentzon, Daniel Ek

Centralt innehåll

 • Idéutvecklingsprocesser: hur man skapar, värderar, förverkligar, vidareutvecklar eller överger idéer inom projektets verksamhetsområde. I samband med det behandlas hur produkter och idéer skyddas genom lagar och andra bestämmelser, till exempel upphovsrätt. (Entreprenörskap)
 • Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande)
 • Företagens roll och villkor i samhället i fråga om samhällsnytta och samhällsansvar, i nutiden och ur ett historiskt perspektiv. (Företagsekonomi 1)
 • Analoga och digitala medietillämpningars betydelse för medieutvecklingen såväl historiskt som nationellt och globalt samt som plattform för nationell och internationell opinionsbildning. (Medier, samhälle och kommunikation 1)

Instuderingsfrågor

 1. Varför skapades Spotify?
 2. Ungefär hur många användare har Spotify?
 3. På vilket sätt har Spotify förändrat beteendet på Internet?
 4. Vad hette företaget som Martin och Daniel arbetade på före grundandet av Spotify?
 5. Hur fick Spotify sitt namn?
 6. Vilka stora förändringar har Spotify gjort sedan starten?
 7. Hur tänkte Daniel och Martin när de delade upp rollerna i företagsledningen mellan sig?
 8. Vilka är deras förebilder?

Diskussion

 • Håller ni med om Martins 8 tips till unga entreprenörer, finns det något ni skulle vilja lägga till?
 • Vad anser ni vara det viktigaste när man ska omsätta en idé till verklighet?

Fördjupning Entreprenörskap / Företagsekonomi

 • De senaste åren har som bekant antalet streamingtjänster fullkomligt exploderat. Undersök vilken som är den största tjänsten i Sverige för musik och film/TV samt försök resonera dig fram till varför den är störst. Tänk på aspekter så som utbud, tillgänglighet, användarvänlighet och så vidare.

Fördjupning Medier, samhälle och kommunikation

 • Fildelning har varit ett hett diskussionsämne i snart 20 år. Det började under de sista åren av 90-talet med program som Napster och Kazaa (för att nämna de två största) och har sedan fortsatt i olika former genom åren. Undersök hur diskussionen angående fildelning ser ut idag (länktips nedan) samt resonera kring framtiden, är tjänster som Spotify lösningen på problemet eller finns det andra sätt?http://www.idg.se/2.1085/1.198072/fildelning

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *