En revolutionerande affärsidé

Kicki Theander var först i världen med idén att erbjuda hemleverans av matkassar. År 2007 grundade hon företaget Middagsfrid som idag levererar matkassar till hushåll världen över.

Relaterad läsning: Linas Matkasse, Handla mat på nätet, E-handeln tar över

Instuderingsfrågor

 1. Vilken revolutionerande affärsidé var Kicki Theander först med?
 2. Vad arbetade hon med innan hon startade eget?
 3. Kicki Theander hade aldrig tidigare arbetat med mat – vad gjorde henne till en framstående opinionsbildare inom livsmedelsbranschen?
 4. Var bedrivs Middagsfrid idag?
 5. Vilka priser har Kicki fått under årets lopp?

Diskussion

 • Internet och digitalisering har gett oss möjligheter som vi bara kunde drömma om för några år sedan. Som att kunna göra sina inköp på en datorskärm, telefon eller en surfplatta och få varorna levererade hela vägen till dörren. Diskutera vad ni anser om e-handel och varför ni tror att det har blivit så populärt.
 • Hur entreprenöriell anser ni att man behöver vara för att starta egen näringsverksamhet?

Fördjupning Företagsekonomi/ Entreprenörskap och företagande/ Entreprenörskap

Kicki Theanders företag:

 • Ta reda på hur Kicki Theanders affärsidé fick syskonen Carolina Gebäck och Niklas Aronsson att våga ta chansen och lansera Linas Matkasse.
 • Undersök hur Middagsfrid arbetar med hållbar utveckling.

Bildkälla: Middagsfrid.se

Podd-avsnitt: Från nyföretagarcentrum till 100-miljonersbolag – möt Middagsfrids grundare Kicki Theander:

 • Hur många svenskar har skapat en helt ny bransch? Kicki Theander är en av de få, och med Middagsfrid gick hon från idé till 100-miljonersbolag, samtidigt som hon förändrade hur vi handlar vår mat. Men resan har varit långt ifrån spikrak, och nu delar Kicki frikostigt med sig av motgångarna och framgångarna som formade hennes entreprenörskap. Det här är ett pdd-avsnitt du kommer att älska, i alla fall om du vill bli en av ytterst få som verkligen skapar förändring i världen. I Ordinary People who do Badass Things berättar Sveriges främsta entreprenörer hur de gått från vanliga liv till att skapa landets häftigaste företag och varumärken. Programledare är entreprenören och författaren Gustaf Oscarson.

ordinarypeoplewhodobadassthings.podbean.com

Centralt innehåll

 • Olika typer av företag och företagsformer. I samband med det behandlas hur man startar ett företag samt affärsidéns utformning och betydelse. (Företagsekonomi 1)
 • Företagens roll och villkor i samhället ur ett historiskt och internationellt perspektiv. I samband med det behandlas företagens samhällsnytta och samhällsansvar utifrån begreppet hållbar utveckling. (Företagsekonomi 2)
 • Entreprenörskapets betydelse för individer, organisationer, företag och samhällen inom områden som är relevanta för elevernas utbildning. (Entreprenörskap)
 • Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande)
 • Affärsidé och entreprenörskap inom näthandelsområdet.
 • Teknikutveckling, till exempel köp via mobiltelefon (Näthandel 1, 2)
 • Handelns och tjänsternas roll, funktion och nytta i samhälle och näringsliv.
 • Historik, strukturomvandling och utvecklingstendenser inom handels- och tjänstesektorn. (Branschkunskap inom handel och administration)

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *