Ett vinnande reklamkoncept

Som marknadschef vill man alltid skapa nytt. Hur håller man sig då från att INTE slopa historiska koncept? Som reklamkoncepten ICA-såpan (start 2001) eller Bregottfabriken (start 1995)? Josefin Lundmark från ICA och Antoine Riché från Arla berättar hur de håller fingrarna i styr, i den här filmen från historiebrukskonferensen History Marketing Summit 2021.

Relaterad läsning: Handlaren i huvudrollen, Reklam i folkets tjänst, Krigstider, Konsumentens rätt till källkritik, Han tog reklamrevolutionen till Sverige, ICA – beslutet som ritade om den svenska matkartan, Märket på rutan – garanterar valutanKooperatören som vann – ICA:s Hakon SwensonNils-Erik Wirsäll införde ICA-modellenGör det själv! Här är självbetjäningsbutikenRune Monö och ICA-märketHennes journalistik – konsumentens bästa vän, ICA:s historiska hemsida, Distansplugga med Företagskälla, En folkkärfigur föds – ICAnders tecknare berättar, ICAnder och MonICA lanseras, Arlas historiska hemsida

Se även filmerna: ICAs första 100 år, ICA – The Movie

Centralt innehåll

 • Teorier och tendenser inom området marknadsföring.
 • Marknadsstrategier och marknadsplanens innehåll och funktion.
 • Marknadsföring av varor och tjänster. I samband med det behandlas den betydelse som varaktiga relationer med kunder, leverantörer, anställda och andra intressenter har för ett företags affärsutveckling.
 • Internationell marknadsföring. (Marknadsföring)
 • Marknadsföring och säljkampanjer och andra säljfrämjande åtgärder.
 • Sortiment, butiksprofil och kundens uppfattning och butiksupplevelse.
 • Affärsidé, marknads- och säljplan. (Praktisk marknadsföring 1)
 • Företagens roll och villkor i samhället i fråga om samhällsnytta och samhällsansvar, i nutiden och ur ett historiskt perspektiv.
 • Grundläggande metoder i marknadsföring. I samband med det behandlas företagens etiska ansvar samt lagar och andra bestämmelser som styr företagens marknadsföring.
 • Olika typer av företag och företagsformer. I samband med det behandlas hur man startar ett företag samt affärsidéns utformning och betydelse. (Företagsekonomi 1, 2)
 • Affärsutveckling, omvärldsanalys och marknadsundersökningar.
 • Affärsidé, koncept, försäljningskanaler och positionering.
 • Entreprenörskap och eget företagande. (Affärsutveckling och ledarskap)
 • Branscher, centrala yrken och arbetsuppgifter inom handels- och tjänstesektorn.
 • Handelns och tjänsternas roll, funktion och nytta i samhälle och näringsliv.
 • Historik, strukturomvandling och utvecklingstendenser inom handels- och tjänstesektorn. (Branschkunskap inom handel och administration)
 • Entreprenörskapets betydelse för individer, organisationer, företag och samhällen inom områden som är relevanta för elevernas utbildning. (Entreprenörskap)
 • Affärsmässig presentationsteknik i marknadsföringssyfte anpassad till mottagare och situation. (Entreprenörskap och företagande)

Instuderingsfrågor

 1. Vad jobbar Josefin Lundmark och  Antoine Riché med?
 2. Hur ser de på sitt företags reklamkoncept?
 3. Vad fick respektive för överlämning när de tillträdde sina poster?
 4. Vad skapade enormt engagemang?
 5. Varför valdes ICA-Stina?
 6. Vilken utmaning sitter Arlas kreativa team med?
 7. Vad är styrkan i ICA-såpans och Bregottfabrikens koncept?
 8. Fanns det en vision från starten att det skulle vara långsiktiga reklamkampanjer?
 9. Vad tänker Josefin säga när hon överlämnar arbetet till nästa person?
 10. Vilka två viktiga frågor tänker Antoine på i dag?

Diskussion

Ett vinnande reklamkoncept:

 • Visste ni att ICA-såpan, med ICA-Stig och nu även ICA-Stina, finns med i Guiness rekordbok? Vad tycker ni om ICA:s reklamföljetong – minns ni något reklamklipp extra mycket? Diskutera varför ni tror att både ICA:s och Bregotts reklamkoncept funkat så bra i alla år.

Bildkälla: ICA Gruppen.

Fördjupning Marknadsföring/ Företagsekonomi/ Praktisk marknadsföring/ Affärsutveckling och ledarskap

ICA-reklam: Guinnessrekord för Stig, Stina och gänget:

 • ICA:s koncept med handlaren ICA-Stig, och nu även med ICA-Stina, räknas som ett av världens mest framgångsrika. Se avsnitten av ICA-såpan och undersök samt ge exempel på hur den möjliggör varumärkesbyggande och säljdrivande reklam samt hur ICA:s vision skapar en långsiktig hållbarhet.

ICA-Stig var en självklar idé, för det är ju handlarna som ICAs affärsidé bygger på. Vi ville att det skulle vara en såpa, så det var naturligt att den skulle bygga på en handlare och hans butik.

– Frank Hollingworth, från reklambyrån King.

Innan ICA-stig fanns ICAnder och MonICA:

 • Nils-Erik Wirsäll (1916–2008) var verksam inom ICA och han har kallats ICA-rörelsens chefsideolog. Han var med och införde ICA-modellen som ger duktiga butiksmedarbetare möjligheten att etablera sig som egna företagare. Se filmklippet nedan med Nils-Erik Wirsäll där han berättar om hur ICAnder och MonICA kom till och hur de mottogs.
 • ICAnder och MonICA är ICA:s mest kända symboler någonsin. Undersök hur tecknaren Guy Sandvik inledde sin karriär och hur dessa populära symboler kom till.

History Marketing: Hur arbetar ICA med sin historia?

 • På History Marketing Summit 2017 berättade företaget om det dagliga arbete som krävs för att hålla idén bakom ICA levande bland såväl handlare som kunder. Se filmklippet nedan och undersök hur ICA arbetar med sin historia.

Bregotts historia:

 • Redan 1969 introducerades Bregott på de svenska matborden. Under 1960-talet blev kylskåpet allt vanligare och smöret lades av praktiska skäl in i kylskåpen. Men smöret blev då för hårt att bre på brödet. Då kom en snilleblixt från en duktig mejerist. Han prövade att kärna grädde tillsammans med sojaolja. Resultatet blev Bregott. Se reklamfilmen för margarinet Bregott från 1975.

Arlas historiska hemsida:

 • Vi har hjälpt Arla att göra deras digitala historiska hemsida. Här kan man läsa om Arlas historia från grundandet och fram till fusionen med MD Foods år 2000. Artiklarna handlar om ämnen som Arlas grundande, förpackningsdesign, mjölkflickor, mejeriindustrins rationalisering och Skärholmsfruarnas mjölkbojkott. Välkommen att botanisera på Arlas historiska hemsida.

Arlas historiska hemsida.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *