Gustaf Dalén – Den optimistiske uppfinnaren

Uppfinnarens omtanke om hustrun och pigan sägs ligga bakom tillkomsten av en av världens mest berömda spisar.

Relaterad läsning: King of Cool – Carl MuntersLjusa idéer: filmer om svenska snillen, Gustaf de Laval

Centralt innehåll

 • Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till resursfördelning och ökat välstånd, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter och jämställdhet (Historia 1a1)
 • Olika historiska frågeställningar och förklaringar kring långsiktiga historiska förändringsprocesser i ett kronologiskt perspektiv som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster. (Historia 1a2)
 • Företagens roll och villkor i samhället ur ett historiskt och internationellt perspektiv. I samband med det behandlas företagens samhällsnytta och samhällsansvar utifrån begreppet hållbar utveckling. (Företagsekonomi 2)
 • Entreprenörskap och entreprenörskapets villkor med utgångspunkt i innovativa och kreativa processer.
 • Teknikens och teknikerns roll med fokus på framtidens teknik och ett hållbart samhälle, till exempel med utgångspunkt i energieffektivisering. (Teknik 1)

Instuderingsfrågor

 1. Varför var Gustaf Dalén en av Sveriges främsta uppfinnare?
 2. Hur påverkades Dalén av olyckan som skedde 1912?
 3. Vad gjorde han med pengarna han fick i samband med Nobelpriset?
 4. Hur gick det för AGA efter år 1912?
 5. Vad var anledningen till att Dalén uppfann AGA-spisen?
 6. Vilken konkurrens stötte AGA-spisen på och hur påverkade det tillverkningen?

 Diskussion

 • Den olyckan som Gustaf Dalén var med om hade stoppat de flesta från att fortsätta med sina uppfinningar. Finns det uppfinnare i dag med liknade öden som Dalén? Diskutera vad det är som kan driva en människa, mot alla odds, att fortsätta med sitt skapande.

Fördjupning Teknik/ Företagsekonomi

Kan man vara både en duktig uppfinnare och entreprenör? Hur har det sett ut? Ta reda på hur tekniska innovatören Gustaf de Laval var som entreprenör.

Fördjupning Teknik

Diskutera kring några nutida innovationer. Ta reda på om det har kommit några uppfinningar och innovativa idéer under de senaste åren som fått stor betydelse inom något område.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *