ICA:s organisation och ledarskap

Vi på Centrum för Näringslivshistoria har här valt ut aktuella artiklar samt fotografier från 1800-talet och fram till i dag ur våra arkiv som berör svenska handeln och berättar dess historia. Denna gång om ICA:s historia

Relaterad läsning: Märket på rutan – garanterar valutan, Kooperatören som vann – ICA:s Hakon Swenson, Nils-Erik Wirsäll införde ICA-modellen, Gör det själv! Här är självbetjäningsbutiken, Rune Monö och ICA-märket, Handla mat på nätet, Hennes journalistik – konsumentens bästa vän, Handlaren i huvudrollen, ICA:s historiska hemsida

Centralt innehåll

Historia 1a1 och 1a2, Samhällskunskap 1a2, Företagsekonomi 1 och 2, Marknadsföring, Entreprenörskap, Entreprenörskap och företagande, Ledarskap och organisation, Affärsutveckling och ledarskap, Personlig försäljning, Servicekunskap, Branschkunskap inom handel och administration, Branschkunskap inom livsmedel och restaurang, Manus för film och TV, Affärsjuridik (Skolverket.se)

Fördjupning Ledarskap och organisation/ Entreprenörskap /och företagande/ Samhällskunskap/ Affärsjuridik

Hur arbetar ICA med hållbarhet?

Här hittas ICA Gruppens finansiella rapporter och kapitalmarknadspresentationer. Fram till maj 2013, då Hakon Invest namnändrades till ICA Gruppen, utgörs arkivet av Hakon Invests och ICA AB:s kapitalmarknadspresentationer och rapporter. Undersök senaste årsredovisning och besvara nedanstående frågor:

ICA gruppens årsredovisning 2019. Källa: icagruppen.se

Fördjupning Entreprenörskap och företagande/ Hisoria/ Samhällskunskap/ Företagsekonomi/ Ledarskap och organisation/ Branschkunskap inom handel och administration

ICA fyllde 100 år 2017:

  • ICA-idén med fria handlare i samverkan firade 100 år 2017. I samband med detta gjorde vi på Centrum för Näringslivshistoria en historiska hemsida åt ICA, en kortfilm samt gav ut ett urval av ICA:s personaltidningar i fyra volymer. Se filmen om ICA:s historia nedan.

Fördjupning Ledarskap och organisation/ Marknadsföring/ Branschkunskap inom handel och administration/ Företagsekonomi

Icakuriren: konsumentens bästa vän

  • Maja-Lisa Furusjö var reklamtecknaren från Västerås som kom att revolutionera konsument-journalistiken. Hon var banbrytande i sitt sätt att med stor pondus försvara konsumentens rätt till oberoende och granskande journalistik både som mångårig fackredaktör och som chefredaktör för Icakuriren. Undersök hur Maja-Lisas journalistik blev konsumentens bästa vän.

Modärnt. Under Maja-Lisa Furusjös tid på Icakuriren förvandlades svenska hem på många sätt. Tidningen blev en viktig guide för den framväxande konsumenten. Foto ur ICA:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Fördjupning Marknadsföring

ICA-reklam: Guinnessrekord för Stig och gänget

ICA-Stig var en självklar idé, för det är ju handlarna som ICAs affärsidé bygger på. Vi ville att det skulle vara en såpa, så det var naturligt att den skulle bygga på en handlare och hans butik.

-Frank Hollingworth, från reklambyrån King.

Hela ensemblen 2016: ICA-Jerry, ICA-Cidny, ICA-Stig; ICA-Sebastian och ICA-Ulf. Ur ICA:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Fördjupning Marknadsföring/ Personlig försäljning/ Servicekunskap/ Branschkunskap inom handel och administration

  • Jämför dagens ICA-reklam med reklamfilmer från 1970-talet. Finner du något som dessa har gemensamt?

Fördjupning Samhällskunskap/ Företagsekonomi/ 

ICA under Covid-19:

  • Kommer maten att ta slut i butikerna? Varför hamstrar folk toalettpapper? Matgeek åkte till ICA Maxi Lindhagen i Stockholm, för att prata med ICA-handlaren Mats om hur hur läget är. Se filmklippet nedan.

Fördjupning Historia/ Samhällskunskap/ Entreprenörskap/ och företagande/ Företagsekonomi/ Branschkunskap inom handel och administration

ICA:s historiska hemsida med arkivkällor:

ICA:s historiska hemsida.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *