JM:s berömda stadsbyggen

Riktigt höga hus har aldrig varit speciellt vanliga i Norden. Men visst finns det exempel, från 1960-talets Wenner-Gren Center till dagens arkitektoniska skapelser. Och inom detta område har byggföretaget JM varit en riktig pionjär.

Relaterad läsning: De stora stålverkens tid inleds, Kvinnor på bygget: Då & Nu, John Mattson – Historia och framtid,Carin Stoeckmann – Byggmästar’n i Skåne, Stadsbyggare under boom och kraschDe expanderande städerna – stadsbyggnad och miljonprogram, Tanken bakom HSB, HSB i innovationernas tidevarv, Historien om HSB, Entreprenören bakom Footway

Centralt innehåll

 • Olika historiska frågeställningar och förklaringar när det gäller långsiktiga historiska förändringsprocesser som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster. (Historia 1a1, 1a2, 1b)
 • Politiska ideologier och deras koppling till samhällsbyggande och välfärdsteorier.
 • Samhällsekonomi, till exempel ekonomiska strukturer och flöden i Sverige och internationellt. Försörjning, tillväxt och företagande, resursanvändning och resursfördelning utifrån olika förutsättningar. (Samhällskunskap 1a2)
 • Företagens roll och villkor i samhället ur ett historiskt och internationellt perspektiv. I samband med det behandlas företagens samhällsnytta och samhällsansvar utifrån begreppet hållbar utveckling. (Företagsekonomi 1, 2)
 • Entreprenörskapets betydelse för individer, organisationer, företag och samhällen inom områden som är relevanta för elevernas utbildning. (Entreprenörskap)
 • Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande)

Instuderingsfrågor

 1. När invigdes Wenner-Gren Center?
 2. Vad var så speciellt med denna byggnad?
 3. Vilket annat känt höghus står byggföretaget JM bakom?
 4. När uppfördes det?
 5. Vilket nytt landmärke av samma kaliber uppfördes av JM år 1997?
 6. Hur reagerade omgivningen på byggnadsprojektet?
 7. Vad låg bakom inspirationen till bygget år 2012?

Diskussion

 • Det sydkoreanska företaget Samsung tror att s.k. ”earthscrapers” kommer bli framtidens lösning på den rådande bostadsbristen. Diskutera hur realistisk denna vision är och om ni skulle kunna tänka er att bo under jorden.

Bildkälla: images.samsung.com

Fördjupning Samhällskunskap/ Historia/ Företagsekonomi/ Entreprenörskap/och företagande

John Mattssons historia och framtid:

Fördjupning Samhällskunskap/ Historia/ Företagsekonomi

Wenner-Gren Center:

 • I dag är denna anläggning ett K-märkt landmärke där Wenner-Gren Stiftelserna håller till. Ta reda på hur det kommer sig att Wenner-Grens Stiftelserna finns och vad syftet är med Stiftelsen Wenner-Gren Center.

Skärmdump: swgc.org

Byggnadsminnen:

 • Flera av höghusen som nämndes i artikeln ni läste är i dag ”K-märkta”. Undersök vad det innebär i praktiken och varför det finns.

Skärmdump:  stadshem.se

Fördjupning Företagsekonomi/ Entreprenörskap/och företagande

Footway HK invid Kista Torn:

 • Inför byggandet av Kista Torn gjorde byggföretaget JM ett studiebesök i bland annat New York som är känt för sina skyskrapor. I dag ligger det svenska skoföretaget Footways huvudkontor ett stenkast därifrån i hotell och kontorshuset Scandic Tower, uppfört av byggföretaget Peab AB. Undersök Footways entreprenöriella resa och deras syn på företagskultur.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *