Trädgårdsnäringen är på uppgång i Sverige och i dag råder det högtryck på utbildningar kopplade till området. Ett nytt näringslivshistoriskt forskningsprojekt kartlägger kvinnornas intåg i branschen.
Relaterad läsning: När även flickorna fick tillträde till våra svenska skolsalar, En ”rösträttsutflykt, Kvinnor var utestängda från en högre utbildning, Hon gav engelskorna en rejäl utbildning, Bra utbildning för en bra start
Relaterad film: Demokratin 100 år, Blomstrande affärer – Handelsträdgårdarnas historia i Sverige
Instuderingsfrågor
- Vad insåg Inger Olausson när hon kom till SLU?
- Vad innebär hortikulturhistoria?
- Hur drevs många handelsträdgårdsföretag tidigare?
- Vem var Stina Swartling och vad startade hon?
- Hur var tidningarnas inställning till kvinnor inom trädgårdsbranschen?
Fördjupning Historia/ Samhällskunskap/ Företagsekonomi/ Entreprenörskap/ och företagande
När även flickorna fick tillträde till våra svenska skolsalar:
- Pojkar har utbildats i Sverige sedan medeltiden. Men flickor ansågs länge vara för sköra och osmarta för att utbildas på samma nivå. De skulle även hållas borta från de ”sedliga faror” som kunde finnas på högre lärosäten. Ta del av när Statistiska Centralbyrån berättar hela historien i en ny rapport.
Ur arkivet:
- I tidskriften Idun skrevs det en artikel om Stina Swartling och hennes elever med rubriken som löd: En ”rösträttsutflykt” (20 juni 1907). Läs artikeln och bekanta dig med Stinas insatser.
Demokratin 100 år!:
- År 2021 firade Sverige 100 år med allmän och lika rösträtt. En demokratisk milstolpe. Men vägen dit var inte självklar. Lika lite som demokratin överlever utan ständigt underhåll. Se mer i filmklippet nedan med Lena Posner Körösi, demokratiambassadör för kommittén Demokratin 100 år, ett anförande från historiebrukskonferensen History Marketing Summit 2021.
Webbinarium för forskare Inger Olausson:
Centralt innehåll
- Entreprenörskapets betydelse för individer, organisationer, företag och samhällen inom områden som är relevanta för elevernas utbildning. (Entreprenörskap)
- Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande)
- Företagens roll och villkor i samhället ur ett historiskt och internationellt perspektiv. I samband med det behandlas företagens samhällsnytta och samhällsansvar utifrån begreppet hållbar utveckling. (Företagsekonomi 1, 2)
- Politiska ideologier och deras koppling till samhällsbyggande och välfärdsteorier.
- Samhällsekonomi, till exempel ekonomiska strukturer och flöden i Sverige och internationellt. Försörjning, tillväxt och företagande, resursanvändning och resursfördelning utifrån olika förutsättningar. (Samhällskunskap 1a2, 1b)
- Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter och jämställdhet men också kolonialism, diktaturer, folkmord, konflikter och ökat resursutnyttjande. Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.
- Olika historiska frågeställningar och förklaringar när det gäller långsiktiga historiska förändringsprocesser som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster.
- Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet. (Historia 1a1, 1a2, 1b)
- Säkerhet, arbetsteknik och ergonomi.
- Lagar och andra bestämmelser inom området. (Trädgårdsanläggning – specialisering)
- Ergonomi, arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor i samband med trädgårdsodling. (Trädgårdsodling)
Dela med dig av dina tankar