Scania

Scania är det latinska namnet på Skåne. Och i företagets logotype ingår en grip, som även återfinns i Skånes landskapsvapen. Men företaget ligger i Södertälje.

Relaterad läsning: Marmorhallens konung

Centralt innehåll

 • Entreprenörskap och entreprenörskapets villkor med utgångspunkt i innovativa och kreativa processer.
 • Teknikutvecklingsprocessens alla delar från idé och modell, produkt eller tjänst till användning och återvinning med praktisk tillämpning av teknik och teknikutveckling inom ett eller flera teknikområden.
 • Kvalitetsarbete, till exempel kvalitetssäkring, miljösäkring, arbetsmiljö och riskanalys.
 • Teknikens och teknikerns roll med fokus på framtidens teknik och ett hållbart samhälle, till exempel med utgångspunkt i energieffektivisering. (Teknik 1)
 • Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter. (Historia 1a1)

Instuderingsfrågor

 1. Varför ligger Scania i Södertälje?
 2. Hur och när började Scania sin resa?
 3. Vad var Vabis och vad tillverkades det 1891?
 4. Vilken sorts bil byggdes år 1897
 5. Vem var Gustaf Eriksson och vad uppfann han?
 6. Vad inträffade år 1969?
 7. Vem var Bror Göthe Persson och vad grundade han?

Diskussion

Scania investerar i dag betydande summor i världsledande forskning och utveckling. Diskutera varför ni tror att ett företag som Scania satsar på dessa områden.

Fördjupning Teknik

Under kriget tillverkade Scania gengasaggregat. När den produktionen upphörde fann man 1946 en ny nisch i lastbilshytter. 1949 utvecklades den första moderna, fjädrande förarstolen för transportfordon. Undersök hur Scania hjälper dagens transportföretag att öka effektiviteten och prestandan samt minska miljöpåverkan.

Fördjupning Historia/ Teknik

Be-Ge Karosserifabrik finns kvar i Oskarshamn, bl.a. som återförsäljare av Scania och som tillverkare av lastbilsstolar. Ta reda på hur företagets historia har sett ut samt hur kvaliteten och miljöpolicy ser ut i dag.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *