Snillen som satte Sverige på kartan

I den biografiska historieskrivningen finns ingen objektiv rättvisa. En del betydelsefulla personer försvinner snabbt i glömska. Andra kanske uppmärksammas under en period men kommer ett par generationer senare bara att vara kända av de närmast sörjande. En tredje kategori blir odödliggjorda genom ständiga hyllningsskrifter.

Relaterad läsning: Maskinerna blev epokgörande och skulderna övermäktiga, Gustaf Dalén – Den obotlige optimisten, Gustaf Dalén – En glad fyr, Uppfinnaren Gustaf Dalén revolutionerade fyrbelysningen, Ingenjörer, uppfinnare och entreprenörer, Tekniska snillen som satte Sverige på kartan, Svensk teknik erövrar världen, Hur skildras näringslivets historia?

Relaterad film: Svenska ljus – Gustav De Laval, Elin Andersson: Så arbetar vi på Dalénmuseet, Ljusa idéer, Filmen om Hilda Ericson, Ericssons första 25 år

Instuderingsfrågor

 1. Vilken är orsaken till att IKEA:s grundare är känd i dag?
 2. Varför är H&M:s och Tetra Paks grundare mindre kända?
 3. Vad står ord som bacho, svedjik, lavalka och Jocopingues för i dag?
 4. Varför är förekomsten av arkivkällor viktiga?
 5. Hur har det varit med arkivkällor i Alfred Nobels fall?
 6. Vad gäller för snillen som Lars Magnus Ericsson och Sven Wingquist?
 7. Varför kom Gustaf de Laval att ha en unik ställning?
 8. På vilket sätt var Gustaf de Laval och Gustaf Dalén jämbördiga uppfinnare?

Fördjupning Teknik/ Entreprenörskap och företagande/ Historia/ Samhällskunskap/ Ledarskap och organisation/ Företagsekonomi

Svenska ljus: Film om Gustaf de Laval:

 • Gustaf de Laval var ett av Sveriges största industrisnillen. Men som entreprenör var de Laval misslyckad. Han splittrade sig på för många områden och saknade sinne för ekonomiska realiteter. Få företag överlevde, men som gjorde detta blev världsomspännande. Se filmen om Gustaf de Lavals liv och verk.

Så arbetar Dalénmuséet med sin historia:

 • Dalénmuseet i Stenstorp uppmärksammar uppfinnaren, företagsledaren och nobelpristagaren Gustaf Dalén och företaget AGA där han arbetade. Museiföreståndare Elin Andersson berättade mer om museets verksamhet på HMS21 – där museet även var en av två pristagare av årets Näringslivhistoriska pris. Se Elins anförande i filmklippet nedan.

Vem var Gustaf Dalén?

 • Den 30 november 2019 är det 150 år sedan uppfinnaren och företagaren Gustaf Dalén föddes. Gustaf var en obotlig optimist. Trots olyckor och konkursrisker var allt görligt för den blinde företagsledaren som under 28 år ledde sitt AGA till världssuccé med optimismen i högsätet. Undersök vem Gustaf Dalén var och hur hans uppfinningsrika resa har sett ut genom att se filmklippet ovan och ta del av artikeln: Gustaf Dalén – En glad fyr.

Uppfinnare, företagsledare och nobelpristagare i fysik: Gustaf Dalén.

Doldisen bakom Ericsson:

 • Ericson är i dag ett av världens ledande företag inom informations- och kommunikationsteknologi med tusentals anställda. På många sätt är företaget synonymt med teknikutveckling och innovation och grundaren Lars Magnus Ericsson räknas till en av Sveriges mest framgångsrika innovatörer. Mindre känt är att även hustrun Hilda Ericssons insatser i företaget var avgörande för den tidiga utvecklingen och framgången. Se filmen om Hilda Ericsson och besvara frågorna nedan.
 1. När födds Hilda Ericsson?
 2. Vad fick Hilda gå på under sin barndom?
 3. Vad händer år 1878?
 4. Hur har man fått reda på Hildas insatser inom företaget?
 5. Vad tillverkar Hilda i hemmet?
 6. Vad händer i slutet av 1881?
 7. Vad gör Hilda när Lars Magnus är på resande fot?
 8. Varför är det en spännande telefonmarknad i Stockholm?
 9. Vad fattades i porträttsamlingen som trycktes 1880?
 10. Hur förlorade makarna Ericsson sin roll i företaget?

Erling Persson klädde det svenska folkhemmet:

Erling Persson, grundare av klädkedjan Hennes, som senare blev H&M, 1944. Foto: TT

Hur skildras näringslivets historia?

 • Anders Johnson, författaren till artikeln ni just läst, Anders tilldelades Närings­livs­histo­riska priset 2019. När han fick utmärkelsen på historiebrukskonferensen History Marketing Summit 2019  gav han en pristagarföreläsning om hur näringslivets historia skildras i olika sammanhang. Se hans föreläsning nedan samt ha följande frågor i åtanke när du ser filmklippet:
 • Hur skildras det svenska näringslivets historia i olika sammanhang?
 • Vilka typer av företag, branscher, människor och företeelser brukar uppmärksammas – och vad brukar försummas?

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *