Svenskarnas favoritspel

Spelförlaget Alga har varit ledande på den svenska sällskapsspelsmarknaden sedan 1940-talet. Många av deras titlar är klassiker som spelats i flera generationer.

Relaterad läsning: Den moderna svenska spelbranschens historia, De tog Nintendo till Sverige, Spel – en underhållningsbransch större än Hollywood, Teknik för nytta och nöje, King, Brio tog leken på allvar

Instuderingsfrågor

 1. När bildades spelföretaget Alga?
 2. Vem ägde det?
 3. Vad skedde år 1931?
 4. Hur fick man pengar att starta Expressen?
 5. Vad togs till Sverige 1936?
 6. Vilka arbetade på AB Algas Konst- och Bokförlag?
 7. Vad skedde i samband med 25-årsjubileumet?
 8. Vad inträffade under 1980-talet?
 9. Vilka äger Alga sedan år 2015?

Diskussion

Alla spelar Alga:

 • Vilka sällskapspel spelar ni där hemma? Diskutera vikten av att spela sällskapsspel och vilka ni anser är bäst och varför.

Fördjupning Företagsekonomi/ Programmering 3/ Historia/ Teknik 1 

Svenska spel – svenskarnas favoritspel:

 • När svenskarna får rangordna sina favoritspel alla kategorier kniper Lotto första platsen framför Triss och V75. Det visar en undersökning som Svenska Spel gjorde i samarbete med undersökningsinstitutet Norstat där 3 780 svenskar svarade på frågor om spel. Många röster lades även på klassiska spel som Trivial Pursuit och Monopol. I dag är konkurrensen stor i den datorspelsåldern vi lever i. Undersök hur den svenska spelmarknaden förändrades den 1 januari 20219 med en ny lag: Lyssna på berättelsen om den moderna svenska spelbranschens historia.

Fördjupning Ledarskap och organisation/ Historia/ Företagsekonomi/ Entreprenörskap /och företagande

De tog Nintendo till Sverige:

 • Som Åhlén & Åkerlund tog det amerikanska sällskapsspelet Monopol till Sverige så gjorde Owe Bergsten detsamma med Nintendo. Undersök hur Owes resa till Japan och första mötet med Nintendos vd (som i 50 år styrde familjeföretaget med järnhand och som var lika respekterad som föraktad av omvärlden) gick till.

Foto: Bergsala AB

Brio tog leken på allvar:

 • Leksakshistorien är en spegelbild av den svenska företagshistorien, präglad av småskaligt entreprenörskap, inspiration och intryck från andra länder. Undersök svensk leksakshistoria.

Bild: Ur NK:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *