Tillverkad av 100 % återvunnet glas

Iittala har i princip blivit synonymt med nordisk design. Trots ett flertal ägarbyten och omorganiseringar genom åren har man aldrig övergett sin filosofi – att ge skönhet och funktion till folket.

Relaterad läsning: Orrefors glasbruk, Flaskornas flaska från Limmared, Tio orter som begrepp och varumärkenKosta, Från hjälpmedel till mode

Centralt innehåll

 • Produktens estetiska utformning med hänsyn till målgrupp, varumärke och sammanhang där produkten används.
 • Design och designerns roll i samhället – historiskt, samhälleligt, tekniskt, ekonomiskt, ekologiskt och kulturellt. Målgruppens olika behov och förutsättningar.
 • Design- och kulturhistoria med fokus på analys och reflektion.
 • Designprocessens olika delar från problemformulering, marknadsundersökning, funktionsanalys, kravspecifikation, faktainsamling, idégenerering, skiss, modellarbete, analys till presentation och utvärdering. (Design 1, 2)
 • Material, verktyg, maskiner och tekniker för att utföra enkla arbetsuppgifter. I samband med det behandlas materialberäkning och planering av tidsåtgång.
 • Produkt- och materialkunskap i samband med planering och genomförande. Skissteknik, ritteknik och konstruktion. (Hantverk- introduktion)
 • Teknikutvecklingsprocessens alla delar från idé och modell, produkt eller tjänst till användning och återvinning med praktisk tillämpning av teknik och teknikutveckling inom ett eller flera teknikområden.
 • Entreprenörskap och entreprenörskapets villkor med utgångspunkt i innovativa och kreativa processer. (Teknik 1)
 • Produktutvecklingsprocessens olika faser och deras innehåll.
 • Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande) Entreprenörskapets betydelse för individer, organisationer, företag och samhällen inom områden som är relevanta för elevernas utbildning. (Entreprenörskap)
 • Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet. (Historia 1a1, 1a2, 1b)
 • Tematiska fördjupningar när det gäller historiska frågeställningar av betydelse för individer, grupper och samhällen ur ett kulturhistoriskt perspektiv, till exempel idéströmningar, mentaliteter och världsbilder, konstarternas utveckling samt de skiftande kulturella formerna för kommunikation genom tiderna. (Historia 2b – kultur)

Instuderingsfrågor

 1. Varför spelar den finska skogsindustrin en viktig roll för företaget Ittala?
 2. Vem var Peter Magnus Abrahamson?
 3. Vad inträffade år 1895?
 4. Hur har tekniken att pressa glas i formar utvecklats och var kommer det ursprungligen ifrån?
 5. Vem var Frans Andersson och vad var han först med?
 6. Varför var serien Stormannaglas dekorerad med finska nationalhjältar?

Diskussion

Glas tillverkade i 100% återvunnet glas:

 • Under våren 2019 kompletterades Iittalas Raami-serie formgiven av Jasper Morrison av ett nytt återvunnet glas i begränsad upplaga. Glaset är tillverkad uteslutande av glasspill från Iittala glasfabrik och innehåller inga nya råvaror. Iittala glasfabrik är en av de första fabrikerna i världen att tillverka glas producerade enbart av glasavfall. Besök Ittalas hemsida och undersök hur företaget arbetar med hållbarhet. Diskutera även hur ni ställer er inför dagens slit och släng-samhälle och se filmklippet nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=fEiskOhe2Ko

Fördjupning Företagsekonomi/ Design/ Hantverk/ Teknik/ Entreprenörskap/ och företagande

Orrefors glasbruk:

Glasflaskornas flaska från Limmared:

 • Brännvin är en allt annat än komplicerad vara. En lyckad brännvinsprodukt kräver därför snarare en unik förpackning än ett unikt innehåll för att nå framgång. Absolut Vodka uppfyller med råge detta krav. Och det är glasbruket i Limmared som tillverkar den världsberömda flaskan. Undersök flaskornas flaska från Limmared.

Från hjälpmedel till mode:

 • Redan före de gamla grekerna visste människor att synen kunde förbättras om ljuset bröts genom vatten. I dag utgör glasögon en miljardindustri och är en modeaccessoar som går att köpa hos såväl optiker som varuhus. Undersök glasögonens historia.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *