Västerbottensost är en vällagrad grynpipig hårdost. Den skapades 1872 av mejerskan Ulrika Eleonora Lindström (1835–1892) på Gammelbyns mejeri i Burträsk.
Relaterad läsning: Betydelsefulla misstag, Tio misstag, misslyckanden och skandaler, Kvinnliga uppfinnare, Norins Ost
Centralt innehåll
- Entreprenörskapets betydelse för individer, organisationer, företag och samhällen inom områden som är relevanta för elevernas utbildning. (Entreprenörskap)
- Företagens roll och villkor i samhället i fråga om samhällsnytta och samhällsansvar, i nutiden och ur ett historiskt perspektiv. (Företagsekonomi 1, 2)
- Några viktiga lagar och andra bestämmelser som styr företagens verksamhet. I samband med det behandlas hur produkter och idéer skyddas genom lagstiftning. (Entreprenörskap och företagande)
- Immaterialrätt: skyddet för varumärken, patent och andra upphovsrätter. (Affärsjuridik)
Instuderingsfrågor
- Vad är Västerbotten ost för typ av ost?
- Var ligger mejeriet?
- Hur kom osten till?
Diskussion
- Som ni kunde läsa i texten var den första Västerbottenosten ett misstag och många nya produkter kommer till just genom misstag. Varför tror ni trots detta faktum att så många är rädda för att göra misstag?
Fördjupning Entreprenörskap och företagande/ Företagsekonomi
Svenska uppfinnare:
- När man hör ordet ”uppfinnare” tänker man nog ofta på en man. Det är förvisso sant att de allra flesta uppfinnare är män. Men det har alltid funnits kvinnor som gjort nydanande konstruktioner inom olika områden. Undersök vilka dessa svenska kvinnliga uppfinnare är.
Fördjupning Entreprenörskap och företagande/ Affärsjuridik
Patent- och registreringsverket:
- Undersök hur patentsystemet fungerar. Fokusera på följande punkter:
-Varför införde man ett system med patent?
-Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med patent?
-Tror du att det hade gjorts lika många uppfinningar utan patentsystemet?
Ta del av Ulrika Eleonoras recept:
- Läs mer om mejerskan Ulrika Eleonoras mytomspunna recept här.
Norins Ost:
- Att få bestämma själv och ta ansvar för det som går bra – och det som går mindre bra. Det var ett viktigt skäl till att Lena Norin Selhag bestämde sig för att gå från att vara anställd till att driva familjeföretaget Norins ost i Linköping. Se intervjun med Lena här nedan och undersök hennes entreprenöriella resa.
Dela med dig av dina tankar