1973: Gisslandrama, turordningsregler och ny konung

1973 var ett händelserikt år, både i Sverige och i övriga världen. Den 4 april invigdes World Trade Centers två tvillingtorn i New York. Under en kort tid var det norra tornet världens högsta byggnad. I Chile ägde en militärkupp rum då den demokratiskt valde socialistiske presidenten, Salvador Allende, störtades av den chilenska militären under ledning av general Augusto Pinochet.

Och hemma i Sverige briserade den så kallade IB-affären då journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou publicerade ett reportage om ett okänt svenskt underrättelseorgan, Informationsbyrån IB, i tidningen Folket i Bild/Kulturfront.

World Trade Center invigdes i New York 1973. Foto: Jack E. Boucher/Library of Congress.

Än mer dramatiskt blev det den 23 augusti då den kpistbeväpnade Jan-Erik Olsson tog fyra personer som gisslan på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Han krävde tre miljoner kronor i kontanter, en snabb bil, några pistoler och att den fängslade brottslingen Clark Olofsson skulle släppas fri. Efter fem dagar avslutades Norrmalmstorgsdramat och rånaren gav upp. Gisslan kom att sympatisera med sin kidnappare, vilket blev känt världen över som Stockholmssyndromet.

Det här var också året då Sveriges riksdag antog en ny lag om föräldraförsäkring som bland annat gav fadern rätt till tio dagars ledighet vid barnets födelse. De flesta svenska arbetare kunde nu också räkna med 40 timmars arbetsvecka, och i juni presenterades en regeringsproposition för att avskaffa arbetsgivarnas fria uppsägningsrätt och införa turordningsregler. Dessa benämndes Åmanlagarna (efter Valter Åman som var ordförande i utredningen) men blev senare kända som Lagen om anställningsskydd, LAS.

Rätt till l0 dagars ledighet för pappan vid barnets nedkomst, 40 timmars arbetsvecka
och en proposition som föreslog turordningsregler vid uppsägning presenterades av
regeringen. Året därpå infördes LAS, Lagen om anställningsskydd. Foto ur Petrus och
Augusta Hedlunds Stiftelses arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Den 15 september 1973 avled kung Gustaf VI Adolf och efterträddes på tronen av sonsonen Carl XVI Gustaf. AMF pension grundades också detta år, liksom rikstäckande bildels- och verkstadsföretaget Mekonomen.

Ur Företagshistoria 2021:1

Författare: Sara Johansson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *