2008: Finanskris, presidentval och matkassar

Många minns nog 2008 som året då en finanskris drabbade stora delar av världen. Den ekonomiska nedgång som börjat på den amerikanska bostads- och lånemarknaden fick, efter investmentbanken Lehman Brothers konkurs i september, följdverkningar som till och med satte hela länder i gungning. Island och Grekland var bland de värst drabbade. Mitt i denna kris gick amerikanerna till valurnorna och röstade fram den demokratiske senatorn Barack Obama till landets 44:e president. Han blev därmed den förste afroamerikan som valts till president i USA.

Även Sverige påverkades av krisen, om än lindrigare än många andra länder. Stockholmsbörsen rasade nästan 60 procent på ett år och den svenska kronan tappade kraftigt i värde. Räntan steg, de svenska exportföretagen hade svårt att sälja sina varor och arbetslösheten sköt i höjden.

Trots de dåliga tiderna såg flera nya företag dagens ljus detta år. Trustly, som tillhandahåller betalningslösningar för e-handel, grundades. Kompisarna Viktor Tell och Mikael Söderlindh vågade satsa på uppstart av modeföretaget Happy Socks.

Att sälja färgglada sockar visade sig vara en lyckad affärsidé. Foto: Marco Verch, Flickr (CC BY).

I dag säljs deras färgglada strumpor över hela världen. Och en helt ny bransch började växa fram när det visade sig att många var intresserade av att köpa hem färdiga matkassar med recept på rätter. Linas matkasse som grundades 2008 var en av pionjärerna på området. Apoteksgruppen bildades också detta år, som förberedelse för avregleringen av den svenska apoteksmarknaden som skedde året därpå. Sedan 2018 ägs Apoteksgruppen av Euroapotheca som är en av de största apoteksaktörerna i norra Europa.

Linas matkasse grundades av syskonen Carolina Gebäck och Niklas Aronsson 2008. Foto: Linas matkasse.

Ur Företagshistoria 2023:1

Text: Sara Johansson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *