AGA-spisen

När krystningsfasen närmar sig vid en förlossning bryr man knappast sig om att det finns en koppling mellan lustgas och en av världens mest berömda spisar. Men faktum är att samma namn går att hitta bakom båda.

Gustaf Dalén, en av Sveriges främsta uppfinnare, som gjorde Aktiebolaget Gasaccumulator (AGA) världsberömt med sin helautomatiska AGA-fyr, stod även bakom flertalet andra viktiga produkter – bland annat olika typer av gaser för både industriellt och medicinskt bruk. AGA Sedator, en bärbar apparat för lustgas, delades ut av staten till landets alla barnmorskor i början av 40-talet.

Han verkar ha varit en genuint omtänksam person, herr Dalén. 1912 förlorade han synen när en acetylengastub exploderade i samband med ett test av tryckhållfasthet. När röken skingrades efter smällen låg direktören på marken med blodigt ansikte och svåra kroppsskador och frågade bekymrat om någon annan var skadad. Strax efter olyckan tilldelades han Nobelpriset i fysik, men delade ut en stor del av pengarna som extra veckolön till företagets anställda, samt instiftade en fond på Chalmers tekniska högskola.

Hans blindhet hindrade honom inte från att fortsätta leda AGA mot nya marker och bland annat uppfinna vad som först skulle bli ett bränslesnålt och effektivt hjälpmedel i köket för alla husmödrar och pigor, men som med åren växt till att bli en eftertraktad designikon i hela världen.

AGA-spisen presenterades på marknaden 1929 efter sju års funderingar och experimenterande från Daléns sida. (Anledningen till uppfinningen sägs vara att han tyckt synd om sin fru och pigan när de slet med den omoderna vedspisen i köket.) Hans egen spis gjordes ursprungligen för kokseldning och underlättade arbetet enormt genom att bara kräva ett minimum av passning och genom att kunna brinna ett helt dygn på en enda påfyllning. Dessutom värmde den upp hela köket. Spisen utvecklades till att kunna drivas på både gas, olja, ved och el. Och den står där den står – ett halvt ton gjutjärn gör den till en utmaning för många bjälklag.

I konkurrensen med elspisen lades tillverkningen i Sverige ner 1957, men patentet togs över av engelska AGA Rayburn. Gustaf Daléns uppfinning levereras numera i både guldgult, pistasch, diesel och choklad. Och smakar det så kostar det, en ny AGA-spis i klassisk stil med tre ugnar kostar ungefär lika mycket som en ny bil av mindre modell. Men det är kanske inte särskilt upprörande om man tänker på att spisen förmodligen står kvar i köket för resten av livet och är en oemotståndlig statuspryl för alla matälskare medan bilen tappar sitt värde så snart den körts in i garaget. Ungefär som att jämföra en boeuf bourguignon med en varmkorv.

Författare: Katarina Danielsson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *