Alfred Nobel

Alfred Nobel (1833-96) tog ut 355 patent inom vitt skilda områden. Han har sagt: ”Om jag får 300 idéer på ett år och en av dessa är användbar, då är jag nöjd.”

Alfred Nobel är en av de mest kända svenskarna i världen. Han testamenterade sin förmögenhet till en stiftelse vars avkastning går till att dela ut nobelpriset, ett av världens mest prestigefyllda priser. Det delas sedan 1901 ut i fem klasser: fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur samt ett fredspris. Ekonomipriset tillkom 1968 genom en donation av Riksbanken och delas ut vid samma tillfälle som de ursprungliga nobelprisen.

Nobel kom att göra en serie uppfinningar som revolutionerade den civila sprängtekniken. 1862 lyckades han få nitroglycerin att explodera. Sedan kom tändhatten 1864, dynamiten 1865 och spränggelatinet 1875. Genom dessa uppfinningar ökade sprängverkan dramatiskt samtidigt som olycksriskerna minskade jämfört med svartkrutet, som tidigare var det dominerande sprängämnet.

Hans uppfinningar kom att få mycket stor betydelse över hela världen i gruvor och i anläggandet av tunnlar, järnvägar, kanaler etcetera. Den första sprängämnesfabriken anlade han 1865 i Vinterviken utanför Stockholm. År 1884 uppfann han ballistit (nobelkrut) som till skillnad från de föregående uppfinningarna var ett militärt sprängmedel, kraftigare än svartkrut och dessutom rökfritt.

Alfred Nobels verksamhet i Vinterviken, Stockholm 1900. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Alfred Nobel var också en mycket skicklig företagsledare som skapade ett internationellt företagsimperium. Han slutade som en ytterst förmögen man. Men vägen dit var inte lätt. Hans far Immanuel var också företagare men gick två gånger i konkurs. Stundtals levde familjen under mycket knappa omständigheter. Många omkom vid sprängolyckor, bland andra Alfreds yngre bror Emil.

Alfred Nobel tillbringade större delen av sin uppväxt i S:t Petersburg, där hans fader drev företag, och han levde som vuxen ett kringflackande liv i Europa där han grundade och ledde företag i flera länder.

Två år före sin död köpte han Bofors Bruk i Värmland. Nobel inrättade sommarbostad och laboratorium på Björkborns herrgård nära Bofors. Han sysslade då främst med utvecklingen av ballistit.

Experiment. I arbetet med att vidareutveckla Bofors bekostade Alfred Nobel bland annat ett nytt laboratorium.

Efter hans död uppstod tvister om testamentet. En viktig förutsättning för att kunna förverkliga hans önskan om Nobelpris, var att man kunde förhindra att fransk domstol fastställde att han var bosatt i Paris. Räddningen blev en bestämmelse att man skulle anses skriven där man hade sina hästar – och Nobels hästar fanns sedan något år i stallet på Björkborn.

Alfred Nobel. Bildkälla: Karlskoga Museum.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *