Alla hjärtans dag – en högtid med rötter i medeltiden

Blommor, chokladaskar och kort med kärlekshälsningar skickas runt och ges till ens nära och kära den 14 februari varje år. Men när började vi fira Alla hjärtans dag i Sverige?

Alla hjärtans dag har sitt ursprung i firandet av Sankt Valentin; en präst som sägs ha dött martyrdöden 269 f.Kr. i Rom i hans vägran att överge sig kristna tro. Det är lite mytomspunnet. Men det sägs att han, innan sin avrättning, ska ha smugglat ut ett kort till sin käraste, undertecknat ”din Valentin”.

Andra berättelser skildrar prästen när han vigt par och gett männen hjärtformade pappersurklipp som en påminnelse om deras löften. Detta ses som ett möjligt ursprung bakom både korten och anledningen bakom varför man använder sig av hjärtan – men huruvida det stämmer eller ej är inte bevisat.

Det är många hundra år senare som man börjar fira högtiden i anknytning till kärlek. Under medeltiden, i England och Frankrike, hade man lottning som parade ihop ungdomar två och två.

Det är först vid 1800-talet som traditionen med valentinkort drar i gång, och de var särskilt populära i England. Det var vanligt förekommande att korten var dekorerade med hjärtan och blommor, utsmyckade med sammet och spetsar.

Men trots högtidens medeltida ursprung är den relativt ny i Sverige. Vi var ganska sena med att fira Alla hjärtans trots dess popularitet i andra länder. Man såg en stor chans att tjäna pengar på det: handeln gav på sig att marknadsföra Alla hjärtans dag, inspirerad av USA.

Nordiska Kompaniet satte in en annons i tidningen Dagens Nyheter år 1957 med en stor rubrik som löd: Alla Hjärtans Dag – nu på torsdag, Valentin-dagen! De gav en liten lättsam knuff mot den ”lustiga amerikanska Valentin-traditionen” och uppmanade att man skulle uppvakta sin hjärtevän med valentinkort, blommor och NK:s hemlagade choklad.

”Nu på torsdag alla hjärtans dag”, NK-annons ur DN, 11 februari, 1957. Ur Nordiska museets klippsamling. Bild: Nordiska museet/ Dagens Nyheter.

Det är inte förrän 1985 som Alla hjärtans dag blev markerad i den svenska almanackan. Sedan dess har årliga firandet tagit fart landet över.

Dagen är en välkommen skjuts för många företag då högtiden sprider värme i handeln. Försäljningen av bland annat blommor och choklad ökar markant. Svensk Handel uppskattar exempelvis att ungefär 5 miljoner rosor kommer att säljas i samband med Alla hjärtans dag. Andra ser dagen som ett perfekt insamlingstillfälle, nämligen Hjärt-Lungfonden.

Alla har olika sätt att fira dagen – med ens käraste eller vänner. Men en sak är säker. Och det är att Alla hjärtans dag är både en perfekt möjlighet att uppvakta sig själv eller någon man bryr sig om, och en perfekt möjlighet för företagen.

Text: Elina Tjörnmark, 2022.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *