Alvar Lindmark

Alimak i Skellefteå grundades 1948 av Alvar Lindmark.

Han var ett av tio syskon som växte upp i ett enkelt hemman utanför Burträsk. Hemmet var strängt religiöst och Alvar tvekade om han skulle bli missionär eller ingenjör. Han valde det senare. Men pengar fanns det inte gott om, så han var först tvungen att arbeta som dikesgrävare för att få ihop medel till utbildningen.

Trots att han blev svårt sjuk och fick avbryta utbildningen kunde han genom korrespondensstudier avlägga examen före sina tidigare klasskamrater. Något jobb som byggnadsingenjör kunde han dock inte få varför han i stället blev byggnadsarbetare. Alvar var klen efter sjukdomen och hade svårt att klara det tunga arbetet. Men nästan genast började han göra uppfinningar som underlättade arbetet, först en murbruksupprörare och sedan en materialhiss och en bockningsmaskin för armeringsjärn.

Säkerhet och enkelhet

Alimakhiss vid Turning Torso i Malmö.Det var hissar och arbetsplattformar som skulle bli Alvar Lindmarks främsta produkter: för byggen, i gruvor, radiomaster och andra trånga utrymmen (till exempel räddningshissen inuti Frihetsgudinnan). Ett viktigt genombrott kom 1962 då företaget lanserade en bygghiss där hisskorgen klättrar längs en kuggstång som är monterad på hissmasten. Hissen bär på sitt eget maskineri och masten kan successivt monteras från korgtaket.

Säkerhet och enkelhet i montering och drift är nyckelorden. Det var därför påven Johannes Paulus II fick åka en Alimak-hiss då han skulle upp på en plattform för att tala på ett stort massmöte. Alimaks hissar har använts då flera av de högsta byggnaderna i världen uppfördes samt och när Frihetsgudinnan i New York och Triumfbågen och Eiffeltornet i Paris renoverades.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *