Att bygga på höjden

Riktigt höga hus har aldrig varit speciellt vanliga i Norden. Men visst finns det exempel, från 1960-talets Wenner-Gren Center till dagens arkitektoniska skapelser. Och inom detta område har byggföretaget JM varit en riktig pionjär.

Då:

Ett välkänt landmärke i Stockholm har sedan början av 1960-talet varit Wenner-Gren Center. Det uppfördes av byggföretaget JM på generalentreprenad åt Stiftelsen Wenner-Gren Center för vetenskaplig forskning och invigdes i januari 1962. Höghuset är 25 våningar och 82 meter högt.

Det var det första höghuset i Sverige som uppfördes med stålkonstruktion och var vid färdigställandet Europas högsta byggnad med en stomme av stål.

Ett par andra mycket kända höghus i Stockholms City är de fem Hötorgshusen, eller De fem trumpetstötarna. JM stod för byggandet av hus nummer 3 och nummer 4. Alla fem husen är 72 meter höga och har 19 våningsplan. De första skisserna till husen togs fram redan 1946 på uppdrag av den legendariske stadsplanedirektören Sven Markelius. Han var även arkitekten bakom 3e Hötorgshuset. Lars Erik Lallerstedt stod för det 4e. JMs hus uppfördes 1960–1962.

JM uppförde Hötorgshus 3 och 4 under åren 1960–1962.

Det skulle dröja 30 år innan Stockholm fick ett nytt landmärke av samma kaliber. I juni 1997 stod det 86 meter höga åttkantiga bostadshuset Söder Torn klart vid Fatbursparken invid Medborgarplatsen. Men tanken från början var att det skulle bli bra mycket högre – 44 våningar! Men det blev bara 24 våningar. Projektet väckte starka känslor på Södermalm och efter många överklaganden fick huset byggas lägre.

Men 2012 började JM äntligen bygga ett bostadshus som var riktigt högt – 36 våningar fördelade på 120 meter. Det var Kista Torn som då var det högsta bostadshuset i Stockholm. Inför bygget av Kista Torn gjorde JM studiebesök i bland annat New York.

Nu:

Allt fler höga bostadshus

Vid den nya stadsdelen Liljeholmskajen uppför JM fyra höghus på rad – samtliga med en vidunderlig utsikt över Årstaviken och Södermalm. Och allra bäst utsikt kommer man att ha från den högsta byggnaden, Kajplats 6.

Planen med höghus längs kajen fanns med redan från början. När JM började planera den nya stadsdelen vände man sig till fyra arkitektkontor, och flera av dem hade förslag på höghus. Ett förslag var att anlägga fyra öar utanför kajen där det skulle byggas höghus. Detta förslag har dock inte förverkligats.

Högst upp i huset Kajplats 6 “svävar” en restaurang i två plan.

De fyra husen som byggs kallas för Kajen 4, Kajen 5, Kajplats 6 och K7. Kajen 4 var det första av dem som byggdes, och där flyttade de första boende in år 2014. När det stod klart belönades huset med utmärkelsen Årets Stockholmsbyggnad 2015 av Stockholms stad.

Dessutom byggs det så kallade Brohuset, närmast Årstabron. Det huset är ”bara” 16 våningar högt. Men det har också en speciell historia. När huset planerades var det tänkt att hänga ut 10–15 meter över vattnet och fungera som en ljudbarriär mot järnvägen. Men Trafikverket lyckades dämpa bullret på annat sätt, så dessa spektakulära planer skrotades.

De övriga fyra höghusen är 24 våningar höga, förutom Kajplats 6 som har ytterligare två våningar och är 10 meter högre – sammanlagt 90 meter. Höghusen är också nästan 10 våningar högre än vad som var planerat från början.

De fyra husen är varsitt kvarter i formen av en hästsko med öppen innergård mot vattnet. Alla kvarteren har ett lägre hus, åtta våningar högt.

I de översta våningarna på Kajplats 6 kommer en restaurang att husera, med spektakulär utsikt över staden. Hela restaurangfasaden är täckt med glas, och under restaurangvåningarna har en ”midja” gjorts. Det ger en visuell effekt som om restaurangen svävar i luften. Och efter mörkrets inbrott blir restaurangen än mer spektakulär.

Även på den svenska västkusten bygger JM höga hus under hösten 2020. Det är det nya landmärket Kronjuvelen som kommer att resa sig cirka 80 meter över marken i Göteborgsområdet Eriksberg, fördelade på 27 våningsplan och 176 lägenheter som ska stå inflyttningsklara hösten 2022.

Formen på huset är mycket speciell – det är sexkantigt och påminner om en diamant. Men det är inte därför huset fått denna form. Tidigare på tomten – som JM förvärvade från KF för cirka 20 år sedan – stod spannmålssilon Juvelsilon och dagens höghus (och dess namn) ska minna om dess tider. ”Juvel” var ju namnet på KF:s spannmålsprodukter. I det högsta våningsplanet i Kronjuvelen byggs en gemensamhetslokal för de boende. Dessutom en relaxavdelning med spektakulär utsikt över Västerhavet. Högst upp på taket anläggs en takterrass för de boende, med ett promenadstråk på 100 meter längs husets omkrets.

På Kronjuvelens tak finns ett 100 meter långt promenadstråk för de boende.

På området bygger JM inte bara Kronjuvelen, utan även andra hus med tämligen ansenlig höjd. Det näst högsta – Guldkornet – är 15 plan högt. Sammanlagt uppförs här 283 lägenheter i fyra byggnader, där stora öppna gårdar skiljer huskropparna från varandra.

Det byggs också hus på höjden i Finland, och det har man gjort länge. När JM skulle bygga Kista Torn åkte man inte bara till New York på studiebesök, utan även till Helsingfors. I och för sig var det inga riktigt höga hus man tittade på då, utan hur man använt prefab i dessa fall.

JM i Finland började under 2020 uppföra två höghusprojekt – ett i Läkkiseppä och ett i Myyrmäki, båda i Helsingfors utkanter. Myyrmäki, en förort som bara ligger en tågstation från Helsingfors, kom till på 1970-talet, men genomgår nu en stor stadsomvandling till en modern del av huvudstaden.

Här uppför JM flera höga byggnader, varav Tirehtööri (Direktören) med sina 16 våningar fördelade på 58 meter är den högsta. Tidigare fanns här en gammal kontorsbyggnad från 1973. Den nya byggnaden kommer förutom bostäder även att rymma en restaurang och en mindre frisörsalong i den 6 meter höga bottenvåningen. De första boende kommer att flytta in under april–maj 2023.

Text: JM firar 75 år, 1945 – 2020, ett extra jubileumsnummer gjort av Centrum för Näringslivshistoria på uppdrag av JM.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *