Augusta Lundin – Först med det senaste

Modeskapare. Hovleverantör, efterfrågad expert och internationellt känd designer. Dessutom en uppskattad arbetsgivare som värnade sina sömmerskors hälsa. Augusta Lundin var en lysande stjärna på 1800-talets modehimmel.

Augusta Lundin föddes den 13 juni 1840 i Kristianstad. Som dotter till en skräddare var det kanske inte så konstigt att såväl hon själv som hennes systrar blev sömmerskor. Redan som ung lärde hon sig yrket och så småningom sökte hon sig till Stockholm där hon fick anställning på Emma Hellgrens Modehandelsfirma. 1867 startade hon en egen syateljé för beställningssömnad i en våning med tre rum och kök på Malmskillnadsgatan 30. Affärsidén var att vara först med de senaste och mest eleganta klänningsmodellerna. Augusta sägs ha varit en affärsbegåvning med stor organisationsförmåga. Hon startade ateljén utan lånade pengar och bland de första anställda fanns hennes egna systrar. 1874 utvecklade hon verksamheten till att även innefatta försäljning av accessoarer. Även den nya butiken inrymdes i lokalerna.

Centrum i 1870-talets Stockholm låg kring Brunkebergstorg och Augusta Lundins verksamhet bidrog allt mer till kommersen där. Hon lärde vid den här tiden också känna Otto Gustaf Bobergh som hade återkommit till Stockholm efter flera år i Paris där han bland annat varit delägare i modehuset Worth & Bobergh. Genom honom fick hon en inblick i hur de stora modehusen drevs. Hon införde det franska sättet att tillverka klänningar, där varje del syddes separat av specialister. Företaget växte och snart flyttade verksamheten till Brunkebergstorg 2 där hon disponerade tre hela våningar. Den översta för syateljén, den mellersta för provrum och material och den undre för mottagning och kontor.

Augusta Lundins syateljé vid Brunkebergstorg i Stockholm omkring år 1900. På bilden syns sömmerskor, proverskor och tillskärerskor i fullt arbete. Företaget försåg hela Stockholmssocieteten, inklusive kungligheter, med det främsta i klädväg. Källa: Wikimedia Commons.

1908 växte företaget ur även dessa lokaler och flyttade till Brunkebergstorg 20. Då, när Augusta Lundin var 68 år, hade hon 175 sömmerskor och 4 damskräddare anställda. Hon var en uppskattad arbetsgivare som månade om sömmerskornas hälsa. Hon förkortade tolvtimmarsdagen till tio och införde två veckors semester under sommaren. När Föreningen för sömmerskor grundades blev hon utsedd till hedersledamot. Föreningen organiserade sjuk-, arbetslöshets- och pensionskassa för sömmerskor.

Ryktet om hennes känsla för mode hade fått stor spridning och det hade blivit prestigefyllt att beställa sina kläder hos Augusta Lundin. Företaget hade kunder i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Redan 1892 hade hon blivit kunglig hovleverantör och förevisade nya kollektioner och tyger med hjälp av mannekänger på slottet. Kung Oskar II var en återkommande kund som kunde beställa 30 klänningar som julklapp till hovdamerna. När Selma Lagerlöf tog emot Nobelpriset 1909 var det i en silvergrå sidenklänning signerad Augusta Lundin.

1919 avled Augusta Lundin. I sitt testamente hade hon utsett syskonbarnen till efterträdare. Under deras ledning skulle företaget AB Augusta Lundin leva vidare i ytterligare 20 år innan det slutligen avvecklades och inventarierna såldes på auktion.

Ur: Företagshistoria 2018:3.

Text: Sara Johansson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *