Augusta Lundin

Augusta Lundin (1840–1919) var dotter till en skräddare i Kristianstad och började som barn att utbilda sig i faderns yrke.

Hon flyttade till Stockholm 1863 och arbetade där i en hatthandel och senare i en modehandel innan hon öppnade sin egen syateljé 1867.

Augusta utvecklade sin ateljé till ett exklusivt modehus med en förnäm kundkrets, däribland hovet. Hon besökte varje år Paris där hon köpte modeller och tyger. Hon var pionjär i Sverige med att rationalisera arbetet i ateljén med särskilda sömmerskor för varje del av plaggen. Augusta Lundin var den mest berömda modeskaparen i Sverige före 1900-talet och hon var den första internationellt kända svenska designern.

Augusta engagerades även av Svenska Dräktreformföreningen. Denna förening hade bildats 1886 och var en del i en internationell rörelse riktad mot snörliv, turnyrer, tyngande kjollinningar, hårt åtdragna strumpeband och andra inslag i den konventionella kvinnoklädseln som skadade hälsan, hindrade rörligheten eller var allmänt opraktiska. Augusta utarbetade modeller till mjukare kläder, så kallade reformdräkter.

Augustas halvsyster Hulda Lundin (1847-1921) flyttade också till Stockholm där hon verkade som sömmerska och pedagog. Hulda lade grunden till den moderna syslöjdsundervisningen i Sverige.


Augusta Lundin

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *