Barbara Bergström

Barbara Bergström (f. 1946) flyttade från USA till Sverige 1968 för att bli NO-lärare i en kommunal skola. 1993 grundade Barbara Bergström Internationella Engelska Skolan i Stockholm. Den har utvecklats till en av Sveriges ledande friskolor.

Efter en tid i Sverige blev Barbara Bergström alltmer övertygad om att hon skulle kunna skapa en bättre skola om hon fick driva den själv.

Startade friskola

År 1993 grundade Barbara Bergström Internationella Engelska Skolan i Stockholm. Den har utvecklats till en av Sveriges ledande friskolor med verksamhet på flera olika håll i landet, både för årskurserna 6–9, och för gymnasiet.

Skolorna följer svensk läroplan och är avgiftsfria. Ett viktigt mål för Barbara Bergström är att ge eleverna en förmåga att behärska engelska, även på djupet. Huvuddelen av lärarna rekryteras från engelskspråkiga länder. En stor del av undervisningen sker på engelska, redan från sjätte klass. Gymnasiet har all undervisning på engelska.

Ficka tigga möbler

När hon startade fanns inte ens pengar till skolmöbler. Barbara fick tigga ihop överblivna möbler och material från olika företag. Det gick bra. Det stora problemet kom 1999 när Skolverket upptäckte att skolan gav betyg fyra gånger per läsår redan från sexan. Om inte detta upphörde skulle tillståndet dras in.

Problemet var att Barbara hade lovat föräldrarna att de skulle kunna följa elevernas utveckling genom betyg. Men hon fann på en lösning. Skolan införde ett system med ritade gubbar som fick symbolisera olika betygssteg.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *