Betong stelnar även i vatten

Det var såklart inte utan anledning som Skånska Cementgjuteriet 1916 lät de två nyanställda dykarna, i full mundering, göra besök i den lokala fotografens ateljé. Att betong stelnade även i vatten hade man upptäckt redan i mitten av 1800­-talet. Skånska Cementgjuteriet göt sin första vattenreservoar i Västerås 1887, samma år som företaget grundades, och tre år senare gjorde man vatten-­ och avloppsledning i Östersund.

I början av 1900-­talet började man också konkurrera med de danska företagen med sprängning under vatten. Kanske var det just sprängningar som de anställda två dykarna och deras fyra hantlangare sysselsatte sig med när de inte lät sig fotograferas.

Vattenkraftverk blev Skånska Cementgjuteriets allra största specialitet. Men de uppförde också Bromma Flygplats, Ericssons huvudkontor och Ölandsbron. Företaget byggde även, betydligt senare, Öresundsbron. Då den invigdes hette företaget sedan länge Skanska, och hade byggt runt 200 kraftverk världen över.

Öresundsbron fotad från Pepparholmens brofäste. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Anledning till namnbytet var att man numera agerade på den internationella marknaden. Hur många som är dykare av dagens cirka 40 000 anställda förtäljer dock inte historien.

Ur Företagshistoria 2019:4

Text: Anders Houltz

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *