Entreprenören Bicky grundade Elite Hotels

Bicky Chakraborty har rötter i Calcutta men är idag känd som hotellkungen med öga för insomnade stadshotell. 1980 köpte han sitt första hotell i Örebro och påbörjade därmed sin entreprenörsbana med hotellkedjan Elite Hotels.

Bicky Chakraborty är född i Calcutta och kom till Sverige 1966 för att studera på Stockholms universitet. Redan under sin första tid här lyckades han arrangera en välgörenhetsgala för Rädda Barnen med många kända artister.

Tog sig an stadshotellen

Han kom sedan att engagera sig i studentkåren och ägnade sig då åt att hyra ut studentbostäder som stod tomma på sommaren. Han började driva studenthemmet Domus som ett lågprishotell. Därmed hade Bicky Chakraborty kommit in i hotellbranschen.

År 1980 köpte han Stora Hotellet i Örebro, ett anrikt stadshotell från 1858. Vid denna tid fanns det flera nedgångna stadshotell runt om i landet. Den svenska hotellbranschen var mest inriktad på charmlösa motell i städernas utkanter. Bicky såg här möjligheten att återuppliva den anrika stadshotellstraditionen, men i modernare form.

Elite Hotels of Sweden, logo. Bildkälla: Wikipedia Commons.

Med näsa för historiska byggnader

Nu äger och driver Bicky Chakraborty hotellkedjan Elite, som omfattar flera historiskt intressanta stadshotell i landet, bland annat Knaust i Sundsvall, Mollberg i Helsingborg, Savoy i Malmö och Stadshotellet i Västerås.

Bicky Chakraborty är även en av grundarna till restaurang Aquavit på Manhattan.

Ovan: Hotellkungen Bicky Chakraborty och stjärnkocken Melker Andersson diskuterar den dynamiska relationen mellan hotell och restaurang under ledning av den välkända programledaren och reportern Jenny Strömstedt. Källa: Elite Hotels of Sweden, mars 2014.

Bicky Chakraborty (1943–2022). Foto: Fastighetsvärlden

Den 26 augusti 2022 gick Bicky Chakraborty bort efter en tids sjukdom. Han avled i sitt hem omgiven av sin familj. Han hann precis fylla 79 år.

Text: Anders Johnson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *