Birger Svensson

Cykeln blev i slutet av 1800-talet ett viktigt frihetsinstrument, inte minst på den svenska landsbygden. Rörligheten ökade vilket vitaliserade både arbets- och äktenskapsmarknaderna liksom folkrörelsernas verksamheter.

Birger Svensson (1883-1944) var ett hittebarn som växte upp i ett fattigt bondehem utanför Varberg. 19 år gammal öppnade han lanthandel i Hunnestad. År 1904 sålde han sin första cykel. Försäljningen gick så bra att han 1908 flyttade till Varberg och grundade Svenska Cykeldepoten för att där montera cyklar som sedan såldes mot postförskott över hela landet. Även symaskiner, musikinstrument och en del annat fanns i sortimentet.


Birger Svensson

Monark

År 1912 startade han en egen cykelproduktion. År 1917 lanserades varumärket Monark, vilket 1934 även blev företagets namn. I koncernen införlivades Värnamo gummifabrik 1937 och uppländska Tobo bruk 1938. I Värnamo tillverkades däck redan innan Svenssons förvärv men i Tobo rörde det sig om ett nedlagt järnbruk som Svensson väckte liv i för att tillverka cykeldetaljer och skidor, så att det skulle finnas något att sälja när det inte var cykelsäsong.

Svensson ledde företaget till sin död och det kom att bli Varbergs största industri och en av Europas största cykelfabriker. Själv blev han landets tredje störste skattebetalare.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *