BRIO

År 1907 utvidgade Ivar Bengsson sitt sortimentet av korgvaror med en leksakshäst i trä. Hästarna tillverkades på gårdar runt om i trakten.

Korgtillverkning var under 1800-talet en vanlig bisyssla bland bönderna i Göinge i norra Skåne. I mars 1878 frågade korghandlaren Olof Persson i Bossekulla om den 17-årige Ivar Bengtsson från Picketorp ville följa med till Danmark för att sälja 2 000 spånkorgar som Persson hade flätat. Ivar tackade ja, resan gick bra och redan till sommaren var han tillbaka i Danmark för att sälja korgar han hade köpt upp.

Började tillverka trähästar

År 1884 grundade Ivar Bengtsson ett företag och kring sekelskiftet var han störst i landet på korgvaror. År 1902 flyttade han till järnvägsorten Osby och 1907 utvidgade han sortimentet med en leksakshäst i trä. Hästarna tillverkades på gårdar runt om i trakten.

Sönerna tar över

År 1908 överlät Ivar rörelsen till sönerna Victor, Anton och Emil för att dem att ge upp tanken på att emigrera till USA. Företaget döptes om till Bröderna Ivarsson i Osby, vilket sedan 1930 i förkortat skick är varumärket Brio.

Fabriken i Osby.  Den unge Ivar Bengtsson.
Bild 1. Fabriken i Osby.
Bild 2. Den unge Ivar Bengtsson.

Uppköpt av investmentbolag

2004 köpte investmentbolaget Proventus det då förlusttyngda Brio. I samma veva ändrades marknaden för leksaker. Istället för att leka med traditionella leksaker började fler och fler barn ägna sig åt datorer och andra elektroniska prylar. Samtidigt flyttade leksaksbranschen nästan all tillverkning till Kina och andra asiatiska länder. Något som pressade priserna med 30–40 procent.

Med e-handelns intåg på marknaden och trenden med att allt fler leksaksföretag förlägger sin tillverkning till Europa och USA har den negativa trenden för branschen avtagit. Dessutom blir klassiska leksaker populära igen.

Familjebild med de tre bröderna.   Syning av leksakstrådbussar. (BRIO AB:s bildarkiv)
Bild 3. Familjebild med de tre bröderna.
Bild 4. Syning av leksakstrådbussar.

Brio säljs till Tyskland

2014 firar bolaget 130 år och samtidigt visar äntligen hela koncernen svarta siffror. 2015 säljs Brio till det anrika tyska leksaks­bolaget Ravensburger.

Osbyhästen.

Osbyhästen. Foto: BRIO AB:s bildarkiv. 

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *