Butikskläder genom tiderna

Det har hänt en del i världen och med ICAs butikskläder de senaste 90 åren. Följ med på en historisk resa där Stig visar upp ett urval av butiksmodet från 1917 till 2007 i bilden ovan.

1917

I Finlands firas den nyvunna självständigheten från Ryssland. I Västerås firar Hakon Swenson och några andra handlare att de ska börja med gemensamma inköp. Grunden till ICA är lagd.

1927

Charles Lindbergh måste känna sig nöjd när han blir den förste att ensam flyga över Atlanten. Bedriften tar 33 timmar. Vi är också nöjda. På butikshyllan står nämligen ICAs första egna vara: Luxus kaffe.

1937

Konstnären Pablo Picasso väcker stor debatt ute i världen med ett verk som kritiserar Spaniens diktator Franco. I de svenska hemmen hänger något inte fullt så dramatiskt: den första ICA-almanackan.

1957

Framtiden är ljus och de tekniska framstegen många. Sovjetunionen lanserar världens första konstgjorda satellit: Sputnik. ICA lanserar automatiska entrédörrar.

1967

Beatles sjunger ”All you need is love” i den första internationella tv-direktsändningen. Ett fint budskap, men ICA tror att folk fortfarande behöver bananer och startar ICA Banan.

1977

Sveriges kronprinsessa kommer till världen. En annan glad nyhet är att ICA är med och lanserar EAN-streckkoden. Plötsligt gå det mycket fortare i kassakön.

1997

De som går i bräschen har bytt videon mot en dvd-spelare. Självfallet har de sedan länge skött sina matinköp med ICA Kortet och surfat på ICA.se med sitt sprillans nua 56k-modem.

2007

ICA försöker sätta världsrekord i ballongblåsning! Annars är det mesta sig likt. Vi är fortfarande egna handlare som samarbetar med gemensamma inköp.

 

Ur ICA100, 2017:4

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *