Carl Jan Granqvist anställdes 1972 som krögare på Grythyttans gästgiveri. Han har gjort Grythyttan till ett gastronomiskt centrum med gästgiveri, Måltidens hus och restauranghögskola.
Carl Jan Granqvist (f 1946) är i dag är professor i matkonst vid Stavangers högskola i Norge. Han är pionjär i Sverige med saperemetoden som innebär att man vid kompositionen av en måltid tar hänsyn till matgästens alla sinnen, inte bara till smaksinnet.
Entreprenör i krogvärlden
1972 blev han anställd som krögare på Grythyttans gästgiveri. Därefter har han gjort Grythyttan, i Hällefors kommun, till ett gastronomiskt centrum med gästgiveri, Måltidens hus och restauranghögskola.
Han var även en av två grundare av Vinkällaren Grappe på Östermalm i Stockholm som startade sin verksamhet 1986.
Mat- och dryckesprofil i TV
Yrket har tagit honom till TV där han bland annat medverkat som vinkännare.
Dela med dig av dina tankar