Carlos Zoéga

Carlos Zoéga

Carlos Zoéga (1850–1888) grundade det Helsingborgsföretag som i dag är känt som Zoégas. Han föddes han i Sireköpinge väster om Svalöv som Carl Zoéga.

Familjen Zoéga hade italienska rötter men kom till Danmark redan på 1500-talet. Carls föräldrar flyttade från Danmark 1846 för att i stället driva jordbruk i Skåne. Tillsammans med de flesta av barnen emigrerade fadern till Brasilien 1871, enligt uppgift beroende på att hans gård hade drabbats av mul- och klövsjuka. Carl var ett av barnen som följde med och i Brasilien bytte han namn till Carlos. Där arbetade han med kaffehandel 1873–1881.

Carlos Zoéga återvände till Sverige och startade en kaffehandel i Landskrona 1881. 1885 gifte han sig med Maria Tufvesdotter Thunéll (1860–1940). Hon var en företagsam person som drev en egen fotoateljé i Landskrona.

Etableringsannons, dagstidningsannons från 1886. (Nestlé Sverige AB:s bildarkiv)

Etableringsannons, dagstidningsannons från 1886.

1886 flyttade paret till Helsingborg där de öppnade en kaffe-, socker- och tehandel med namnet Helsingborgs Patent-Kaffe-Ångbränneri. Carlos avled redan 1888 och Maria fick erbjudande att sälja rörelsen. Men hon bestämde sig för att själv driva den vidare. Hon började gå runt och sälja kaffe direkt till olika butiker i Helsingborg.

Carlos och Maria Zoéga samt Marias andre make Johan Svensson.

Maria gifte efter ett tag om sig med konditor Johan Svensson och hela familjen antog namnet Zoéga. Marias och Johans son Rudolf Zoéga kom sedan att utveckla rosteriet till en framgångsrik industrirörelse. Rudolf började sin bana i företaget 1913 och tog sedan över efter faderns död 1922.

”Förlåt oss, Maria!” sa annonser från kaffe­till­­verkaren Zoégas hösten 2018. Företagsberättelsen hade till dess fokuserat på hennes makes (korta) bidrag till företaget. Anja Petersen, forskaren som åter­upp­täckte Maria, och Sofia Anderhall från Zoégas marknadsavdelning, berättade mer om hur de återupprättade Marias roll i företagets historia. Se filmklippet ovan.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *