Curt Lindquist

Idén till Wettextrasan föddes när uppfinnaren Curt Lindquist körde en cellulosabaserad formsvamp i sin frus köttkvarn hemma i köket. I dag tillverkas det 220 miljoner wettextrasor om året.

Norrköping var en gång centrum för en stor del av Sveriges textilindustri. Nu är nästan all den verksamheten borta från staden. Men det finns faktiskt en textiltillverkare kvar, nämligen Freudenberg Household Products, som tillverkar hushållsdukar under varumärket Wettex.

Komplicerad process bakom hushållsduk

Det var 1949 som ingenjören Curt Lindquist utvecklade denna hushållsduk när han arbetade på Celloplast i Norrköping som ägdes av Kooperativa förbundet. Varumärkesnamnet Wettex skapades genom en sammandragning av ”wet textile” (våt textil).

Dukarna har en uppsugningsförmåga upp till 15 gånger sin egen vikt. De tillverkas av cellulosa som omvandlas till viskos och bomull genom en komplicerad process. I processen tillsätts glaubersalt och färg till en deg som valsas och ångas, därefter tvättas glaubersaltet ur i flera omgångar. Sedan torkas, spaltas, skärs, trycks, skärs dukarna igen innan de slutligen paketeras.

220 miljoner trasor om året

Sedan 1960-talet säljs Wettex i ett femtiotal länder. 1990 sålde Kooperativa förbundet Wettex AB till Freudenberg & Co. Idag illverkas det 220 miljoner wettextrasor om året i det svenska dotterbolaget Freudenberg Home and Cleaning Solutions AB.

Reklammaterial från trasans första tid på marknaden i Sverige och utomlands. Bild: Wettex.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *