Daniel Ek

Daniel Ek ligger bakom Spotify – en av de största svenska exportsuccéerna under 2000-talet. Musiktjänsten hittade medelvägen mellan den olagliga nedladdningen och de klassiska skivbutikerna.

Daniel Ek föddes i Rågsved söder om Stockholm och fick tidigt ett stort intresse för teknik. Redan på Högstadiet började han utveckla hemsidor för företag, då med sina kompisar som anställda. Han gick ut IT-gymnasiet i Sundbyberg våren 2002. Efter studenten började han jobba på TradeDoubler, ett onlineföretag grundat av bland andra Martin Lorentzon.

Redo för nya projekt

År 2006 slutade Daniel Ek på TradeDoubler. Han hade under sin tid på företaget hunnit tjäna ett antal miljoner som han nu var redo att investera i ett eget projekt. Daniel Ek hade under 2000-talet sett den nedåtgående trenden för musikindustrin. Den ökade nedladdningen hade gjort att de traditionella skivbolagens vinster hade gått ned kraftigt och ingen visste riktigt hur man skulle råda bot på problemet.

Letade efter nya musiktjänster

Inspirerad av nedladdningstjänsten Napster, grundad av Nicklas Zennström, började Daniel Ek fundera på hur man skulle kunna utveckla nya tjänster för musik. Han kontaktade Martin Lorentzon som han arbetat med på TradeDoubler. Tillsammans kom de fram till idén som vi idag känner som Spotify.

Daniel Ek i kontors miljö

Daniel Ek i kontors miljö.

Laglig nedladdning

Idén var ett lagligt alternativ till nedladdningen där man streamade musiken. Det vill säga; spelar upp låten samtidigt som den överförs från internet. Eftersom det var lagligt kunde man även få med sig de stora musikbolagen som delägare i företaget. Tjänsten, som lanserade i både Sverige och resten av Europa 2008, blev snabbt en stor succé. Nästa milstolpe nåddes 2011 när man efter långa förhandlingar lanserade tjänsten i USA, världens största musikmarknad. Idag har Spotify över 50 miljoner användare världen över och växer för varje år som går.

Team Spotify inför lanseringen av den första klienten.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *