De svenska möblerna

Även möbler från svenska designers har genom historien varit hett villebråd utomlands. Flera av företagen och mästerverken lever än i dag.

Svenskt tenn

Under 1933 lämnade Josef Frank Österrike, en månad senare hade han inlett ett samarbete med Estrid Ericson, den visionära grundaren av Svenskt Tenn. Samarbetet skulle sträcka sig över deras liv och fick en växande beundrarskara över hela världen. »Det spelar ingen roll om man blandar gammalt och nytt, blandar möbelstilar, färger och mönster. Saker som man tycker om kommer ändå av sig själva smälta samman till en lugn enhet«, skrev Josef Frank redan på 1950-talet. Orden är lika aktuella idag. Hans färgsprakande modernism, i kombination med Estrid Ericsons konstnärlighet, utgör fundamentet för Svenskt Tenns inredningsfilosofi och lockar mängder av kunder till Strandvägen i Stockholm. Samarbeten med konstskolor och nya designers fortsätter i Ericssons och Franks anda. 80 procent av sorti­mentet är dock egen design och tillverkas i samma småländska fabriker som på 1950-talet. Svenskt Tenn ägs idag av en stiftelse med målet att företaget ska leva för evigt. Fundamentet lär även fortsatt vara Estrid Ericsson och Josef Frank.

Bruno Mathsson

Myten säger att formgivarguden Bruno Mathsson hittade den perfekta sitt­kurvan genom att sätta sig i en snödriva. Enligt mottot »möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst« skapade han bland annat fåtöljerna Jetson, Eva och Pernilla – möblerna är än idag ikoner och favoriter hos möbelförsäljarna. Kulturarvet förs idag vidare av Bruno Mathsson International och företaget har en rik produktion av möbler från formgivaren. Bruno Mathsson center i Värnamo – där formgivaren själv verkade – är ett populärt besöksmål för både köpare och turister. Permanenta showrooms finns även i Stockholm och Göteborg.

Yngve Ekström

När tidskriften Sköna hems läsare röstade fram 1900-talets främsta möbel vann fåtöljen Lamino, ritad av Yngve Ekström. Tillsammans med brodern Jerker grundade han möbeltillverkaren Swedese och möblerna kom att ställas ut över hela världen. Swedese fortsätter att skapa möbler, med samma idé som Yngve Ekström hade: det ska vara modernt skandinaviskt, enkelt, funktionellt och vackert. Flera av Yngves modeller produceras fortfarande och säljs av företaget. Huvudkontoret ligger kvar i Vaggeryd i Småland, nära de två fabrikerna som producerar möblerna.

Hylla String. Foto: Marcus Lawett.

String

Få vet att Nils Strinning skapade den berömda Stringhyllan tillsammans med sin fru Kajsa. Hyllan som kunde skickas i platta paket till ett lågt pris blev snabbt en succé, prisad på Triennalen i Milano 1954. Säg vilken familj som under 1950-talet och 1960-talet inte hade en hylla från stjärnformgivaren Strinning hemma?

Efter en dipp på marknaden fick yngre investerare företaget att åter­igen blomstra. Stringsystemet är idag populärare än någonsin och visst är det fortfarande en möbel att bygga på, och kollektionen växer, nu finns bland annat String Office, en kollektion ritad av Björn Dahlström och Anna von Schewen. Med minihyllan String Pocket 2005 gjorde Nils Strinning sin sista design. Företagets aktualitet höjer såklart intresset för skaparna – inte minst eftersom Nils också formgav en annan succé – Elfahyllan.

Kajsa och Nils Strinning skapade den välkända hyllan String, 1954. Foto: Bruno Ehrs.

Carl Malmsten

I början var det Carl och Karin Larsson. Sedan kom Carl Malmsten. Utan dessa personer skulle idén om skandinavisk form och hemtrevlighet se annorlunda ut. När det på 1920-talet talades om en »vackrare vardagsvara« eller om »Swedish Grace«, var det ofta Malmstens nätta och eleganta möbler det syftades på. I naturen finns inga skarpa kanter, menade den organiskt sinnade Carl Malmsten, som räknas som en av landets största möbelformgivare. Malmstenbutiken ligger sedan 1940 på Strandvägen i Stockholm. Därifrån levereras än i dag många modeller. Våren 2019 presenterades en ny arkivkollektion med fem nygamla möbler producerade hos de utvalda nyckelfabrikerna.

Ur: Företagshistoria 2019:1

Text: Johan Holmström

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *