Det nya NK

Ur Nordiska Kompaniets personaltidning Kompanirullan 1957:5 (årgång 31).

NK Livs

Arkitekt Hans-Harald Molan­der lyckades med det för lekman­nen nästan otroliga: Att skapa en livsmedelsavdelning, som är ele­gantare, mer rationell och triv­sammare än alla andra i branschen – framför allt annorlunda. Djup­fryst är dagens och morgondagens melodi – följaktligen har det hög­moderna NK Livs 8 kyldiskar samt 4 enkla och 2 dubbla djupfrysdiskar. Till nyheterna hör även att 6 av försäljarna är ,.rör­liga», vilket innebär att de följer den kund, som så önskar, från disk till disk.

Även Quick-baren slår an nya ackord och är synnerligen tillta­lande i sin syrligt friska, nästan ”italienska” färgsättning.

En ny patentsökt varuback

och många andra detaljer bakom kulisserna på Livs har revolutio­nerat hemsändningen av varor. 340 kvm av Livsmedelsavdelningens yta upptas numera av lager och där expedieras alla order utan att som förut försäljningsavdelningarna berörs. I de här fotograferade lätta backarna av konstpapp ställs kassar av säckväv och i dem en eller två stora påsar. Däri placeras de beställda varorna, varpå på­sarna försluts. En enda orderförsäljare svarar därigenom för att alla varor till kunden kommer med i sändningen. Varu­budet har endast att bära ut backen ur bi­len; lyfta upp kassen och sedan därifrån skjuta av de förslutna påsarna hos kun­den. Backarna kan travas på varandra utan att tynga på varorna och ställs, sedan de tömts, inuti varandra. Här ses Edvin Johansson med två sådana backar och den för dem ävenledes specialkonstruerade packningsvagnen på hjul, försedd med pappersrulle, påsar, snören och etiketter. Konstruktör: Civilingenjör Lars von Bahr.

Exklusivare konstindustri

har nu fått sin egen hall, som är den värdig – en ”skattkammare” på 120 kvm, som genom det sänkta taket, den mörka mattan och den raffinerade spotlight-belys­ningen ger en känsla av intimitet, dit alla lockas som älskar vackra ting, icke minst turister från hela världen. Mot en bakifrån illuminerad fondvägg i glas avtecknar sig glasens konturer och gravyrer. Stengodsets ädla toner framhävs av de diskreta hyllorna i oregon-pine, som är flyttbara i höjd-och sidläge.

I absider på de övriga väggarna och på underifrån belysta bord exponeras utsökta exemplar av avdelningens vackra pjäser, icke minst utvalt antikt China. Arkitekt: Mogens Nilsson.

Europas modernaste skivbar

för dans-och jazzmusik finns numera på NK:s Grammofonavdelning, 2 tr., och med den trivs såväl avdelningens chef och personal som tonårs­kunderna. Betjäningen går fortare och försälj­ningen ökar tack vare de 24 olika bläddringsfac­ken för 45-varvsskivor (öppna för uttag endast mot försäljerskan) och de 24 ”ljudisolerade” mik­rofonerna, som leder till de 12 skivtallrikarna på disken. Bläddringsfacken har olika rubriker: Dixieland, Sydamerikanskt, Veckans Top Hits etc. Mer avskilt ligger avdelningen för klassisk musik med sina särskilda lyssnarhytter. Den nya skivbaren invigdes den 13 september med ett stjärngarde bakom disken bestående av Alice Babs, Simon Brehm, Lars Lönndahl, Owe Törn­qvist.

Ur Nordiska Kompaniets personaltidning Kompanirullan 1957:5 (årgång 31).

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *