Hur var klädkoden för de anställda på Nordiska Kompaniet under 1940-talet? I personalhandboken NK-vett och NK-sätt fick personalen vägledning i varuhusets organisation och system, dess geografi och dess dagliga liv och arbetsrutin.
Denna lilla bok inleder med raderna ”Läs den – spar den. Det tar tid att lära känna en så stor organisation, och den människa är inte född, som på en enda gång kan fästa i sitt minne allt vad här talas. Mycket länge efteråt kan den vara nyttig att bläddra i. Därför har vi också ansett oss böra dela ut den till a l l a NK:s anställda, till och med våra äldsta veteraner, som nog kan hitta ett och annat obekant korn i det.
Till sist… Vi har tagit oss friheten att använda Du-formen i vårt högst okonventionella samtal och hoppas att Du, käre NK-ist, tar detta som det kamratlighetens och hjärtlighetens tecken det är avsett att vara. Gott!”. Nedan kan det tas del av vilken klädkod som gällde för de anställda.
Din klädsel i arbetet
Om Du tillhör de personalkategorier, som kommer i direkt kontakt med kunderna, förstår Du säkert, att det inte kan vara lämpligt att Du och Dina kamrater är klädda hur brokigt och oenhetligt som helst. Vissa linjer måste följas.
Som huvudregel gäller följande för kvinnlig försäljningspersonal, kassörskor och proverskor: svart, grå, brun eller marinblå dräkt eller klänning. En förutsättning är att hela personalen på avdelningen bär kläder i samma färg. Eventuellt kan diskret vit, beige eller annan godkänd garnering få användas. Koftor, i samma färg som klänningen, må under den kalla årstiden användas. Strumpor är obligatoriska; enbart sockor får alltså ej bäras.
Undantagsvis kan annan färg än ovan angivna få förekomma, men då skall detta vara med ledningens samtycke och vara genomförbart med fullständig enhetlighet på avdelningen.
Å tyger och klänningar, som föreskrivits för användande inom affären, lämnas vid inköp i NK 25 % rabatt.
Kvinnliga juniorer erhåller genom bolagets försorg kostnadsfritt överdragsrockar. De som antagits till elever i NK-skolan, bär på vänstra sidan av bröstet ett broderat märke ”NK-elev”.
Manlig personal bör bära kostym utan påfallande mönstring samt skjorta och halsduk o diskreta färger. Sommartid tillåtes blazer och udda byxor i diskret sammansättning.
Distributionspersonal i utomhustjänst samt hisskonduktörer och vakter bär uniform, som tillhandahålles enligt avtal som en avlöningsförmån och NK:s egendom.
All prålighet och extravagans bannlyst
För både kvinnlig och manlig personal gäller, att all prålighet och extravagans i klädsel, frisyr, smycken etc. skall undvikas. Du förstår lätt, att vi samtliga, som i vårt arbete i NK är till för att betjäna vår kundkrets, måste tänka på att skapa det fördelaktigast möjliga intryck hos denna.
En kund – framför allt den som själv är enkel och enkelt klädd – avskyr att bli betjänad av en försäljare, som påtagligt anstränger sig att ”flyta ovanpå” för att verka elegant. Det gäller inte bara klädseln och utseendet i allmänhet utan också sättet. En sober enkelhet i hela vårt uppträdande är vårt rättesnöre, varmed både vi själva och vårt företag är bäst betjänta i det långa loppet.
Text från personalhandboken: NK-vett och NK-sätt 1948, ur Nordiska Kompaniets arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
Så var det i början på min karriär inom NK 1957-2000
Om jag inte minns fel så släppte man restriktionerna i mitten på
70 talet.