Plugga med Företagskällan: Electrolux historia

Electrolux grundare Axel Wenner-Gren såg hushållens nya behov i det framväxande välfärdssamhället. Detta i kombination med ett stort fokus på försäljning gjorde Electrolux till ett världsbolag.

1. Följ med till Electrolux arkiv!

Följ med oss ut i arkivet och hör vår kollega, arkivarie Anders Gidlöf, berätta om Electrolux historia:

Se klippet nedan och besvara frågorna:

 1. Hur var Axel Wenner-Gren som barn?
 2. Vad fick han för idé som kringresande affärsman i Europa?
 3. Vad hette Axels första företag?
 4. Vad tog företaget Lux och Axel Wenner-Gren fram tillsammans?
 5. Vilken försäljningsmetod tog Axel med sig hem från USA?
 6. Vad fick de anställda lära sig i Electrolux säljskola?
 7. Vad var viktigast i kundbemötandet?
 8. Vad inträffade 1922?
 9. Vilka var Axel Wenner-Grens styrkor?
 10. Varför köptes konkurrenterna upp?
 11. När avgick Axel som VD?
 12. Vilka nya idéer ville han förverkliga under 1950-talet?

2. Från dörrknackning till världsföretag

Electrolux – en internationell succé:

 • Electrolux har i 100 år utvecklat produkter som gjort tillvaron i vardagen enklare. Undersök hur det lilla företaget, som började med dörrknackning och hemförsäljning av dammsugare, har utvecklats till en av världens största tillverkare av vitvaror och varför det kallas för det Intelligenta hemmet.

Gruppbild på Electrolux-anställda, på ön Lilla Essingen i Stockholm 1930. Bild ur Electrolux arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

3. Vem var Axel Wenner-Gren?

Mannen bakom Electrolux:

 • Vem var Axel Wenner-Gren? Stjärnsäljare med makalösa framgångar. Men samtidigt naiv, slarvig och med världspolitiska ambitioner. Läs en snabbporträtt över den svenske företagsgrundaren som USA stämplade som spion och undersök hur Axel Wenner-Gren var som företagsledare.

Axel Wenner-Gren, 74, utanför Electroluxfabriken på Lilla Essingen år 1955. Foto: K W Gullers. Källa: Electrolux historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Var Axel Wenner-Gren en tysk agent?

 • I slutet av januari 1940 skrev FBI, den federala polismyndigheten i USA, en promemoria om Axel Wenner-Gren. Här kan du läsa den i svensk översättning samt även se del 1 av filmen Vem var Axel Wenner-Gren? som dels visar rättegångarna samt tidigare hemligstämplade dokument.

4. Teknisk innovation

Det första Kylskåpet:

 • I samband med sitt examensarbete på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kom de unga teknologerna Baltzar von Platen och Carl Munters redan på 1920-talet på idén med absorptionskylskåp. Tekniken lämnade dock en del övrigt att önska, så det var först 1931 som kylskåpen började säljas. Undersök hur dessa briljanta ungdomar lyckades med sin uppfinning och ta även del av deras patentakter.
 • Carl Munters blev besviken när han öppnade sin portabla garderob efter långresan 1948 och hittade finkostymen möglig. Undersök hur incidenten med kostymen fick honom att inse att det som varma och fuktiga områden behöver är luftkonditionering och avfuktare.

5. History Marketing: så arbetar Electrolux med sin historia.

2019 firade Electrolux 100 år:

 • I varje tid, under ett sekel, har företaget hållt sig relevant – och det genom att alltid utveckla kundernas livsmiljö. Martin von Arronet, kommunikationsdirektör på Electrolux, berättade på History Marketing Summit 2019 om hur Electrolux i dag använder historien för att stödja sina framtida planer.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *