Dreamhack

Dreamhack kallas för världens största LAN. Två gånger om året lockar data-festivalen tusentals deltagare från världen alla hörn till Elmia-mässan i Jönköping där de under några intensiva dagar träffas, umgås och spelar spel tillsammans.

Martin Öjes och Kenny Eklund växte upp i det lilla samhället Malung i Dalarna. I skolans källare la de, i början av 1990-talet, grunden till vad som så småningom skulle bli Dreamhack, världens största spelnätverkstävling (LAN).

Startade i källarlokal

I början var upplägget enkelt. Martin Öjes och Kenny Eklund och deras kompisar träffades regelbundet och utbytte disketter och musik. Men i takt med att intresset för träffarna växte och lockade allt fler besökare blev både källarlokalen och Malung för litet. 1997 flyttade evenemanget till arenan Kupolen i Borlänge. Martin Öjes och Kenny Eklunds ambition var tydlig: att arrangera världens största spelnätverkstävling.

Från Borlänge till Jönköping

De första åren kantades av motgångar, alltifrån för få anmälda gäster till utslagen el. Inte desto mindre fortsatte intresset kring evenemanget att växa. År 2001 samlade det så många gäster att Kupolen inte länge räckte till. I jakten på en ny lokal föll valet på Elmia-mässan i Jönköping och Dreamhack som vi känner det idag var fött.

Internationell expansion

Dreamhack räknas idag som världens största LAN. Tävlingen anordnas sedan 2003 två gånger per år i Jönköping, en gång på vinterhalvåret och en gång på sommaren. Förutom att spela och se tävlingsmatcher i populära dataspel kan besökarna testköra den senaste tekniken, gå på föreläsningar och medverka vid seminarier. Utanför Elmia-mässan arrangeras dessutom en rad andra aktiviteter, från bungy-jump till kart-racing.

Martin Öjes och Kenny Eklund, som grundade Dreamhack, är fortfarande aktiva i bolaget med samma namn, men sedan 2006 har också nya personer involverats i verksamheten. Dreamhack AB omsatte 2012 nästan 38 miljoner kronor.

LAN till resten av världen

Men Dreamhack har också spridit sig utanför Jönköping. Tävlingar arrangeras sedan några år tillbaka också i Skellefteå och på senare år har enskilda speltävlingar ordnats i Stockholm, Valencia i Spanien och Bukarest i Rumänien. Festivalen har vid flera tillfällen varit med i Guinness rekordbok som världens största LAN. År 2013 slogs ett nytt deltagarrekord när Dreamhack-vinter lockade hela 22 810 personer till Elmia-mässan.

Ovan: 25-årsjubileum av DreamHack, vinter 2019.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *