En bit av Skåne i Södertälje

Scania är det latinska namnet på Skåne. Och i företagets logotype ingår en grip, som även återfinns i Skånes landskapsvapen. Men företaget ligger i Södertälje.

Förklaringen är att det bildades genom en sammanslagning 1911 av Vagnfabriks AB i Södertälje (Vabis, grundat 1891) och Maskinfabriks AB Scania i Malmö.

Scania började som cykelfabrik år 1900 och presenterade sin första bil 1901. Vabis hade börjat med att tillverka järnvägsvagnar 1891 och hade grundats av Surahammars bruk som var en stor tillverkare av järnvägshjul. Men eftersom det då inte fanns någon järnväg i Surahammar, förlades vagnstillverkningen till Södertälje.

Landets första bil med förbränningsmotor

Vabis byggde sin första bil 1897, tillika den första bilen med förbränningsmotor som byggdes i Sverige. Den hade konstruerats av ”den svenska automobilens fader” Gustaf Erikson. Den första prototypen byggdes i Surahammar. Under Eriksons ledning kom Vabis att utveckla flera vagns- och motortyper. Han uppfann även en metod för att använda sulfitsprit som bränsle.

År 1902 blev Vabis först i Sverige med att tillverka en lastbil och senare samma år gjorde Scania detsamma.

1925 upphörde personbilstillverkningen och 1927 stängdes Malmöfabriken.

1969 slogs de två Wallenbergföretagen Scania-Vabis och Saab samman till Saab-Scania. 1995 delades företagen upp. Fordonstillverkaren i Södertälje fick då namnet Scania.

Lastbilshytter och stolar i Oskarshamn

Scanias lastbilshytter tillverkas i Oskarshamn. Be-Ge Karosserifabrik började med hyttillverkningen 1946 och köptes 1966 av Scania-Vabis. Be-Ge grundades av Bror Göthe Persson som 1934 köpte en liten bilverkstad där han även sålde Fordbilar. 1941 blev han återförsäljare för Scania-Vabis. Under kriget tillverkade företaget gengasaggregat. När den produktionen upphörde fann man 1946 en ny nisch i lastbilshytter. 1949 utvecklades den första moderna, fjädrande förarstolen för transportfordon.

Be-Ge finns kvar i Oskarshamn, bl.a. som återförsäljare av Scania och som tillverkare av lastbilsstolar.

Författare: Företagsamheten

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *