Stadsguiden: Ystad

Runt år 1700 hade köpmanstaden Ystad Skånes största exporthamn och staden var rik. Kärleken till affärer har hållit i sig, även om staden numera snarare benämns som porten till Österlen än som porten till Europa.

Det var här som kylskåpsuppfinnaren Baltzar von Platen (1898–1984) på julaftonsmorgonen 1914 fick besök av en vänlig ande i hemmet nära det välkända regementet. Anden gav honom uppdraget att skapa en evighetsmaskin – uppgiften höll von Platen sysselsatt resten av sitt liv och blev nog för geniet viktigare än såväl de konstgjorda diamanterna som gengasen och kylskåpet. Lösningen på utmaningen fick dock inget större genomslag.

Ett tyskt efternamn var förresten knappast något konstigt i Ystad. Fiskelägret och hamnstaden blev under 1100-talet en viktig sillhandelspartner för Hansan och snart en viktig handelsplats och köpmanstad. S:ta Maria Kyrka i tegel är en av Skånes äldsta.

Under 1200-talets mitt skapades ett Franciskanerkloster i stan och 1376 ett Lübskt kompanihus, handelsgille för tyska sjömän. På 1400-talet öppnade ett av Danmarks första dårsjukhus i staden. Under 1500-talet svalnade intresset för sill, då oxar och hästar ersatte. Kreaturen samlades på Packartorget innan de skickades över Östersjön.

Hamnen i Ystad, 1910. Foto: Järnvägsmuseet.

I mitten av 1600-talet blev staden svensk och i början av 1800-talet gynnade Krimkriget regionen. Napoleon försökte stänga ute England från handeln till sjöss men i Nordsjön var det fritt fram för engelsmännen då de samarbetade med svenskarna. Något som gav svenska köpmän rikedomar, och vräkiga hus växte som svampar i stan, till exempel Nya Rådhuset och Hembergs hus. Sveriges första privata bank öppnade här 1850. 20 år tidigare hade de första badgästerna kommit till Hotel Continental du Sud. 1897 öppnade Ystad Saltsjöbad, i dag flerfaldigt prisat som Europas bästa sparesort, även om det ursprungliga huset brann ner 1913. Sandskogen runt om blev också tidigt platsen för återkommande semesterfirare. Med 75 meters avstånd mellan varandra finns i dag cirka 550 fritidshus i området.

Trots de goda förutsättningarna och rik historia tappade staden mark som Skånes ledande hamnstad i slutet av 1800-talet. Som stöttning öppnades ett regemente 1894. Efter riksdagsbeslut övertog Trelleborg 1908 kontinentaltrafiken och därmed färje- och posttrafik. En positiv följd av nedgången var att ointresset för staden förskonade den från en rivningsvåg. De medeltida korsvirkeshusen är kvar – kvarteret Per Helsas korsvirkesgård är det enda bevarade i Norden.

Sveriges äldsta bevarade biograf Scala öppnade i stan 1910 och mellan 1920 och 1960 hade nytto- och prydnadsföremålföretaget Ystad-Metall sin storhetstid. I dag är staden utgångspunkt för många semesterfirare på väg till Österlen, Bornholm och Polen. Hamnen är lika viktig som förr och Ystadsborna är entreprenöriella. Fler här än genomsnittet i Sverige jobbar i ett mindre företag och fler av de cirka 30 000 invånarna här är också egenföretagare jämfört med snittet i Sverige.

1. Baltzar von Platen

KORSNINGEN KARSTENS VÄG-SALMON SMITHS VÄG

Sten till minne av en av landets största uppfinnare med ett flertal kommersiella succéer däribland det moderna kylskåpet som han kom på under sin tid vid KTH tillsammans med Carl Munters. Stenen är uppförd nära von Platens barndomshem.

Första kylskåpet. I samband med sitt examensarbete på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kom teknologerna Baltzar von Platen och Carl Munters redan på 1920-talet på idén med absorptionskylskåp. Tekniken lämnade dock en del övrigt att önska, så det var först 1931 som kylskåpen började säljas. Ur Electrolux arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

2. Gråbrödraklostret

S:T PETRI KYRK OPLAN

Byggnaden utförd i tegelgotik stod klar redan 1267. Bröderna från franciskanerorden sökte sig uteslutande till platser med väl utvecklad handels- och affärsverksamhet. Munkarna levde ju på allmosor från handelsmän. Klostret stängde efter reformationen i Danmark 1530. Har senare varit både bränneri och sädesmagasin. Nu ett museum där besökare får ta del av klostrets och Ystadtraktens kulturarv och historia.

3. Ystad Saltsjöbad

SALTSJÖBADSVÄGEN 15

Numera är hotellet som invigdes redan 1897 utsett till ett av Europas bästa sparesorter. Hotellet och området med Sandskogen och den ljuvliga sandstranden lockar mängder av människor till Ystad.

En kartguide över Ystad. Illustration: Lotte Kölare.

4. Hotell Continental du Sud

HAMNGATAN 13

I Ystads fornminnesförenings böcker konstateras att hotellet är »Sveriges sannolikt äldsta Stadshotell«. Gästgiveriet öppnade 1829 då semesterfirare och båtresenärer på väg mot kontinenten behövde någonstans att övernatta. Mängder av gäster har övernattat i Fritiof Nilsson »Piratens« eller Ernst-Hugo Järegårds gamla rum.

5. Hamnen

BORNHOLMSGATAN 6

Ända sedan människor först bosatte sig i Ystad har hamnen varit extremt betydelsefull. Mest pengar gjordes kanske under blockaden då Napoleon försökte stänga ute engelsmännen. »Smuggel- och rövnäste« kallade en besökande August Strindberg Ystads hamn. I dag trafikeras Bornholm och Polen från hamnen. 2022 är det premiär för världens största katamaranfärja som ska köra mellan Ystad och Rønne på Bornholm.

6. Ystad Metall

STORA ÖSTERGATAN 2

Ystad-Metall tillverkade föremål i tenn, brons, koppar och smide och företaget startades redan 1833. Butiken mitt i stan öppnades 1927. För företaget tillverkades mängder av föremål som i dag är samlarfavoriter. Ystad-Metall slogs samman med Mitab 1969.

En kartguide över Ystad. Illustration: Lotte Kölare.

7. Biografteatern Scala

STORA ÖSTERGATAN 12

Sveriges äldsta bevarade biograf invigdes den 14 september 1910. Under normala omständigheter visas film tre till fyra dagar i veckan för 130 sittande gäster. Sedan 1930 visar biografen ljudfilmer.

8. Lübska kompaniet

STORTORGET 2A

Huset på Stortorget som enligt en tavla på gårdssidan invigdes 1632 går dessvärre inte att se längre. Det brann ner på pingstdagens morgon 1908. Redan 1376 omnämns Lübska kompaniets hus i Ystad för första gången. Handelsgillets tidigare plats är en viktig del av näringslivets historia i Ystad.

9. Per Helsas gård

MELLAN BESÖKAREGRÄND OCH PIP AREGRÄND

Korsvirkeskvarter med hus uppförda under 1600-, 1700- och 1800-talen. I dag Nordens enda bevarade. Här hittas fortfarande flera verksamheter. Namnet Per Helsa kommer från den sista ägaren Per Hansson som drev vattenfabriken Helsan.

 

Ur Företagshistoria 2021:2

Text: Anders Landén
Illustration: Lotte Kölare

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *