En revolutionerande affärsidé

Kicki Theander var först i världen med idén att erbjuda hemleverans av matkassar. År 2007 grundade hon företaget Middagsfrid som idag levererar matkassar till hushåll världen över.

Relaterad läsning: Linas Matkasse, Handla mat på nätet, E-handeln tar över

Centralt innehåll

 • Olika typer av företag och företagsformer. I samband med det behandlas hur man startar ett företag samt affärsidéns utformning och betydelse. (Företagsekonomi 1)
 • Företagens roll och villkor i samhället ur ett historiskt och internationellt perspektiv. I samband med det behandlas företagens samhällsnytta och samhällsansvar utifrån begreppet hållbar utveckling. (Företagsekonomi 2)
 • Entreprenörskapets betydelse för individer, organisationer, företag och samhällen inom områden som är relevanta för elevernas utbildning. (Entreprenörskap)
 • Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande)

Instuderingsfrågor

 1. Vilken revolutionerande affärsidé var Kicki Theander först med?
 2. Vad arbetade hon med innan hon startade eget?
 3. Kicki Theander hade aldrig tidigare arbetat med mat – vad gjorde henne till en framstående opinionsbildare inom livsmedelsbranschen?
 4. Var bedrivs Middagsfrid idag?
 5. Vilka priser har Kicki fått under årets lopp?

Diskussion

 • Internet och digitalisering har gett oss möjligheter som vi bara kunde drömma om för några år sedan. Som att kunna göra sina inköp på en datorskärm, telefon eller en surfplatta och få varorna levererade hela vägen till dörren. Diskutera kring vad ni anser om e-handel och varför det har blivit så populärt.
 • Hur entreprenöriell anser ni att man behöver vara för att starta egen näringsverksamhet?

Fördjupning Företagsekonomi/ Entreprenörskap och företagande/ Entreprenörskap

 • Ta reda på hur Kicki Theaders affärsidé och fick syskonen Carolin Gebäck och Niklas Aronsson att våga ta chansen och lansera Linas Matkasse.
 • Undersök hur Middagsfrid arbetar med hållbar utveckling.

Bildkälla: Middagsfrid.se

Dela med dig av dina tankar