Ett busigt orginal

De flesta känner till att Astrid Lindgrens karaktär Madicken försökte flyga genom att hoppa från ett hustak med ett paraply. Men det är nog inte många som känner till att en viss rackarunge som hette Ann-Mari gjorde samma sak 41 år tidigare!

Böckerna om rackarungen Ann-Mari skrevs av Ester Blenda Nordström (1891-1948) och gavs ut på förlaget Wahlström och Widstrand. I arkiven hos Centrum för Näringslivshistoria finns både böcker och korrespondens från olika förlag och där kan man återfinna förstaupplagan av både Rackarungen från 1919 och Madicken som gavs ut på Rabén och Sjögren första gången 1960.

Förstaupplagan av boken En rackarunge, 1919.

Banbrytande journalist och barnboksförfattare

Ester Blenda Nordström är känd som den första svenska journalist som gjorde reportage under falsk identitet och arbetade på det sätt som senare kom att bli känt som att wallraffa. Hon tog anställning som piga på en gård och skrev ett 10 veckor långt reportage i Svenska Dagbladet om förhållandena där. Reportaget rörde upp en debatt om pigornas rättigheter och ledde till positiva förändringar. Reportaget sammanställdes 1914 i boken Piga bland pigor. Sedan fortsatte Ester Blendas karriär och  liv i samma våghalsiga och omstörtande anda.

Fatima Brenner berättar i sin biografi Ett jävla solsken om Ester Blendas liv, hur hon vägrade inordna sig i vad som förväntades av en ung kvinna på tidigt 1900-tal. Hon rökte, reste, klädde sig i byxor, körde motor cykel och hade en kärleksrelation med Carin Waern Frisell. Ester Blenda spenderade en sommar som lärarinna i Lappland, hon utbildade sig som enda kvinna till bonde, hon räddade liv under finska inbördeskriget och inspirerad av sin gode vän i Stockholms uteliv, Evert Taube, reste hon runt i Sydamerika. Hon gjorde ett reportage som tredje klassens Amerika immigrant, hon var med i en expedition i Kamtjatka vilket resulterade i boken Vid vulkanens rand och mellan resorna skrev hon böckerna om rackarungen Ann-Mari. Ester Blenda lär ha varit ett företagsamt och rastlöst barn och böckerna om Ann-Mari tros vara baserade på henne själv. Båda gör de allehanda rackartyg och i Ester Blendas fall ledde det till att hon skickades till en sträng släkting på landet för att råda bot på det. Bot råddes dock inte, i stället blev hon en modig och progressiv journalist, författare och äventyrare.

Flera brev mellan Ester Blenda Nordström (ovan) och förläggarna finns bevarade i arkiven.

Levde hårt

I arkivet finns, förutom Ester Blendas böcker där de flesta är olästa och bladen osprättade, även brev hon skickat till förlaget. Handstilen är snabb, känns modernt slarvig i jämförelse med de andra brevskrivarnas. Den 22 september 1914 skriver hon att hon kommer att ta sig till Stockholm i slutet av september på motorcykel. Den 25 september 1914 är det någon annan som skriver: ”Då fröken Nordström för närvarande är sängliggande i hjärnskakning som hon ådragit sig vid en ridtur och därför ej själf kan skrifva har hon bett mig […].” Ester Blenda levde hårt och snabbt. Hon drabbades av tbc, stroke och lunginflammation och var dessutom alkoholiserad. 1948 dog hon, utfattig, omyndigförklarad och svag, men omhändertagen av livskamraten Carin.

Ur Företagshistoria 2018:4.

Text: Malin Ehnebuske, arkivarie på Centrum för Näringslivshistoria.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *