Trude Hesse fick inte mycket betänketid när nazisterna förstörde familjeföretagets syateljé under Kristallnatten i november 1938. I all hast gifte hon sig med sin svenska kärlek och flydde från Wien och startade så småningom en egen syateljé som skulle komma att göra succé i det nya hemlandet Sverige.
Den så kallade Hessekjolen var under många år ett väldigt populärt plagg för kvinnor i alla åldrar, men kanske framför allt tilltalade den dem som nått en “mognare” ålder. Modellen sades nämligen vara särskilt smickrande för kvinnor med lite mage. Plagget blev en sådan klassiker att den numera finns representerad i Nordiska museets samlingar.
Men även om många säkert är bekanta med kjolarna är det nog inte alla som känner till att de skapades i en ateljé i Bromma, Stockholm, av just Trude Hesse som flydde efter Kristallnatten i Wien till Sverige.
För att kommunicera med den snabbt växande skaran kunder använde hon sig flitigt av ett tyskt-svenskt lexikon i flera band. Böckerna, räkenskaper, reklamkampanjer liksom flera av hennes skapelser, finns nu bevarade hos Centrum för Näringslivshistoria tack vare hennes dotter Inga Hesse som också arbetade inom familjeföretaget.
Se intervjun med Trude Hesses dotter Inga när hon besöker familjeföretagets arkiv och blir intervjuad av Anahi Davila, arkivpedagog på Centrum för Näringslivshistoria i maj 2022.
Mer om Trude Hesse går att se i dokumentären Inte utan mitt piano… om livet för fru Hesse, på SVT:s Öppet arkiv, eller att läsa om på Bizstories.se.
Dela med dig av dina tankar